Красимир Йорданов е портфолио анализатор и основател на KY Research.

...
Красимир Йорданов е портфолио анализатор и основател на KY Research.
Коментари Харесай

Има възможност от дефицит на петрол и нова енергийна криза | Е-кономика 15.11.22

Красимир Йорданов е портфолио анализатор и създател на KY Research. Бил е портфолио управител в DSK Asset Management, а анализите му могат да бъдат прочетени в някои от огромните стопански медии в България и финансови платформи в чужбина.

 

“Датата пети декември, когато влизат в действие новите наказания, е определяща дали пазарът ще може да мине безпрепятствено през новите действителности. Те включват опция за петролен недостиг, което да изстреля цената на суровината нагоре и да провокира нова енергийна рецесия. ” -така разяснява финансистът и създател на KY Research Красимир Йорданов новите наказания на Европейски Съюз, които ще таргетират продажбата на съветски нефт.

Опасността от нова енергийна рецесия идва от обстоятелството, че Русия е най-големият експортьор на нефт и нефтопродукти след Саудитска Арабия. Гостът разяснява и дали Руската федерация ще може да пренасочи черното злато към други пазари отвън Европейски Съюз.

“Русия няма къде да пренасочи целия размер, защото Европа и страните от Г-7 са огромните консуматори на съветски нефт. Те са извънредно огромни пазари и нямат сурогат, а Китай и Индия няма по какъв начин да обхванат освободеното количество, защото няма инфраструктура за това, а съществуват и опасения от основаване за енергийна взаимозависимост. ”

Въпреки това заплахата от дефицит на петрол остава. Според Йорданов таванът на цената на петрола е по-нисък от сегашните цени на уралския нефт, само че Путин е декларирал, че няма да продава на подпазарни стойности.

Гостът също разяснява, че скок в цената на петрола е неизбежен, защото единствено от ОПЕК+  към този момент има стесняване на производството с един милион барела дневно и е допустимо с дейностите си Русия да сътвори недостиг на суровината в границите на 3-4 %.

Каква е прогнозата на Красимир Йорданов за цената на петрола и целия диалог вижте във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР