Красимир Влахов е новият конституционен съдия от квотата на парламента

...
Красимир Влахов е новият конституционен съдия от квотата на парламента
Коментари Харесай

Красимир Влахов е новият конституционен съдия от квотата на парламента

Красимир Влахов е новият парламентарен арбитър от квотата на Народното събрание
Със 127 гласа „ за “, нито един „ срещу “ и 55 „ въздържал се “ депутатите избраха Красимир Влахов за парламентарен арбитър от квотата на Народното събрание, съобщи кореспондент на БГНЕС.

[b]Влахов бе единственият претендент за поста, а номинацията му пристигна от ГЕРБ и „ Обединени патриоти “. Подкрепа за кандидатурата му дадоха от Движение за права и свободи и ВОЛЯ, a депутатите от „ Българска социалистическа партия за България “ се въздържаха при гласуването.[/b]

Според ръководещите кандидатурата на Красимир Влахов е напълно професионална, без политически нюанс и въздействие.

По време на дебатите номинацията му бе стимулирана от ръководителя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. „ Това, което сподели българският парламент е прозрачността при избора на сходни длъжности “, съобщи той от трибуната. Според него предварителните срещи, които Влахов реализира с депутати от групите на Движение за права и свободи и ВОЛЯ са блян за търсене на необятна парламентарна поддръжка.

[b]„ Искам да се обърна към една друга институция и съм уверен, че и тя би трябвало да направи сходен метод при такава бистрота. Никой сега не знае каква е процедурата за избор на парламентарен арбитър, който ще бъде изработен от президентската институция. Призовавам президента на страната – дано да бъде доста по-внимателен и да следи деликатно какви са процедурите и прозрачността, която демонстрира българският парламент. Надявам се, че и той ще направи сходни разисквания “, съобщи Цветанов.[/b]

Отказът на Българска социалистическа партия на поддържа кандидатурата на Влахов обоснова депутатът Крум Зарков. Според него измежду народните представители в Народното събрание има цялостно недоумение както на разпоредбите за избор на парламентарен арбитър, по този начин и за ролята на този съд.

„ Дебат и чуване имаше в Правна комисия, както е написано в разпоредбите. Никъде в разпоредбите обаче, които приехме тук не е написано, че би трябвало преди този момент да се върви по групи и да се търси предварителна поддръжка “, счита Зарков.

Пред депутатите новият парламентарен арбитър благодари за високата отговорност, която му се разпорежда и даде обещание да не отстъпва от нея.

„ Не мога да направя друго изказване също така, което се съдържа в клетвата при встъпването, а точно да вардя върховенството на Конституцията “, разяснява Влахов в коридорите на Народното събрание.

[b]Кой е Красимир Влахов?[/b]

[i]Преди да бъде определен Влахов е арбитър във Върховния касационен съд (ВКС). Той има 20-годишен съдийски стаж, в това число и като заместник-председател и началник на Гражданска гилдия във Върховен касационен съд.

Роден е на 24 септември 1972 година в Плевен. Юридическото си обучение придобива в СУ „ Св. Климент Охридски “, а професионалния си път стартира през 1996 година като младши арбитър, а на идната година става арбитър в Софийски областен съд. От 2001 до 2004 година е негов заместник-председател. През 2004 година е нараснал в Софийски градски съд, а по-късно е командирован във Върховен касационен съд. През 2008 година Висшият правосъден съвет избира Красимир Влахов за ръководител на Софийски областен съд, а през 2012 година е назначен за заместник-председател на Върховен касационен съд. От 20 февруари 2018 година до сегашния миг той правораздава като арбитър там.

Съдия Красимир Влахов е хоноруван учител по гражданско право и развой в Юридическия факултет на СУ „ Св. Климент Охридски “ и краткотраен учител в Националния институт по правораздаването.[/i] /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР