Кралят отвъд нулата - така нарекохме легендата Петър Стойчев след

...
Кралят отвъд нулата - така нарекохме легендата Петър Стойчев след
Коментари Харесай

Петър Стойчев: От два месеца съм извън басейна, което също ми е рекорд

" Кралят оттатък нулата " - по този начин нарекохме легендата Петър Стойчев след последната ни среща. Повече от година откакто отбрани международната си купа в кралската дисциплинираност 1000 м на леденото плуване в мразовития Мурманск, спортът ни събра още веднъж, този път до закрит басейн.

За един близо 30-минутен диалог, от който научихме доста - какъв е върхът на Стойчев по престой отвън водата, по какъв начин се е опазил от белите мечки, демоде ли е в очите на децата си, може ли да играе на Playstation. Обсъдихме и рестарта след пандемията, както и същински значимите неща в живота.

" Аз не съм плувал от 13 март. Това е най-дългият интервал, в който не съм плувал. Почти два месеца, само че, за жалост, тази обстановка ни завари всички неподготвени... Имах към 31-годишна дейна спортна кариера. От 5-6-годишен съм почнал до 36-годишна възраст. Като се замисля, повече от две до три седмици не се е случвало да заставам отвън басейна, само че нормално тази отмора е била през лятото и съм бил на море или на други такива занимания, свързани с водата. Така че повече от две седмици не съм стоял отвън басейна. Докато в този момент, с тези два месеца, направих персонален връх "

" Относно времето, прекарано във водата, ще кажа слепешката, само че може да се събере и година. Като километри сигурно са доста повече от обиколката на Екватора. Тя е към 40. ", показа Стойчев.
Петър Стойчев покорява нови върхове Българинът е измежду номинираните за най-хубав плувец в открити води на 2019 година

" В тези два месеца, откогато беше оповестено изключителното състояние, за пръв път в моя живот аз нямах проекти и календарът със събития ми беше празен. Никога до момента не ми се беше случвало да не знам какво следва, да не знам какъв е идващият ангажимент. Със сигурност тези два месеца, персонално на мен, ми повлияха по метод, по който съумях да схвана, че всичко има смисъл единствено тогава, когато сме здрави. Всичко има смисъл единствено тогава, когато съм в фамилна конюнктура, когато децата са около мен, когато те се усещат добре, когато брачната половинка ми е до мен "

" Защото в едно забързано всекидневие, когато всеки един бърза за работа или учебно заведение, контактите в фамилията стават все по-разредени. А децата израстват и в един миг, когато поемат по пътя си, ти не можеш да върнеш това, което си пропуснал. Тези два месеца ми дадоха опция да бъда малко повече време с тях. ", продължи плувецът, който има 11-годишна щерка (Стефания) и 8 годишен наследник (Петър-младши).

" Много пъти и родители ми са казвали, че колкото и един родител да е съвременен, той е демоде в очите на децата си. Моите постоянно ми припомнят, че аз нищо не знам и нищо не разбирам. Playstation-ът им въздейства, най-малко съгласно мен, отрицателно, само че съгласно тях е нещо доста значимо. Там се оказа, че има игри, които сме играли от моето детство - такива с не доста добра резолюция. И аз играя по-скоро на такива игри, които ме връщат 30 години обратно. С новите, актуалните, не се оправям добре. Имаше една игра Super Bubble Bоbble - с две дракончета, които хващат в балони разнообразни рибки, дяволчета други - налично равнище. Опитваме се тази игра да превъртаме. "


Петър Стойчев: Следващата цел е Северният ледовит океан (ВИДЕО) Двукратният първенец по ледено плуване не прави бенефис, с цел да не се лимитира във времето
Стойчев разкри, че коронавирусът и изискванията на пандемия провалили следващото му рисково ледено премеждие.

" На 1 май трябваше да летим с моя екип за остров Свалбард - може би една от най-северните точки на нашето земно кълбо. Може би най-близката населявана земя до Северния полюс. На 6 май, на Гергьовден, трябваше да изпълним това плуване в акваторията. Една миля беше планувано. На 20 март трябваше да получим последното удостоверение, само че с настъпването на тази карантина, това изключително състояние, полетите бяха анулирани, както и тази експедиция. Засега за идната година, само че нямаме ясни и точни дати. Но в този момент не е обикновено човек да си прави проекти, тъй като други хора разполагат със свободите ни към този момент. "

" За страдание, сега при мен спортната форма е нула, изобщо не е налице. Сигурен съм, че когато вляза още веднъж в басейна, ще имам чувството, че го върша за пръв път през живота си. Все едно съм не запомнил да плавам. Винаги моите треньори са ми казвали, че пропуснатото в подготвителния проект в никакъв случай не се наваксва. Само човек, който има цели и желае да реализира нещо друго,може да откри мотивация да продължи да се развива. Нищо човешко не ми е непознато. Сигурен съм, че през тези два месеца телесното тегло ми се е повишило, както и на доста други. Но това пък е един симптом, че сме здрави и имаме вкус. "
Димитър Илиев и Петър Стойчев победиха в Рали България Илиев завоюва за първи път от седем години

Той е умел плувец с участия на четири олимпийски игри, само че може ли да се пребори в конкуренция с... бяла мечка?

" Дори нямам желание да се пробвам да надплувам бяла мечка. Със сигурност не мога. Това е може би най-върховният див звяр на сушата, макар че тя ловува и във водата. Когато заговорихме за бялата мечка, желая да кажа, че 2018 година, когато плувах на Антарктида, доста хора ми задаваха въпроса по какъв начин съм се опазил от белите мечки. Тук идва отговорът му, че на Южния полюс няма бели мечки. Странно, само че много не го знаят. Има пингвини и леопардови тюлени, а пингвинът в действителност не е рисков, той е птица. Леопардовият див звяр е най-върховният див звяр там. Косатките не го атакуват, нито той тях. "

Стойчев осъзнава какви ще бъдат следствията от COVID-19 за спорта, който надали скоро ще се върне към естественото си положение, или най-малко това, което бяхме приели за такова. А плувецът споделя кой съгласно него ще бъде главният негатив в новата обстановка.

" Със сигурност ще има събития на празни трибуни, ще сътвори нови правила в контактните спортове. Ще има доста промени, които ние не сме си мислили или подозирали, че могат да настъпят. С един доста значим факт, който желая да споделя с теб. Младите, дейните, мощните организми, каквито са състезателите, са защитени. Обаче хората, коити управляват федерациите, които менажират разпоредбите, те пък са на една по-напреднала възраст. Така че те ще създадат такива правила, които да пазят всички. Това ще носи своите рестриктивни последици - няма да можеш да се насладиш на обичания си спорт онлайн, а ще би трябвало да го гледаш у дома на екрана. "
Награждават Петър Стойчев с наградата " Посейдон " в Ню Йорк Ново огромно самопризнание за българския плувец

" Това е главното - невъзможността на спортният почитател да се наслаждения онлайн на любимците си. Защото у дома, като стоиш пред телевизионния правоприемник, ти не можеш да изпиташ атмосферата. Не можеш да видиш това, което искаш да видиш по време на играта. Няма я тръпката, няма го възприятието. Това ще бъде отнето на нас - спортните почитатели. Ще бъде нашият негатив. ", приключва международният първенец в ледени води.
Петър Стойчев: Винаги съм опитвал да върша неща, които хората считат за невъзможни Родният плувец гостува в предаването "120 минути " по bTV
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР