Кралят на Йордания Абдула II призова висшия дипломат на САЩ

...
Кралят на Йордания Абдула II призова висшия дипломат на САЩ
Коментари Харесай

Йордания настоя за прекратяване на огъня и помощ за Газа

Кралят на Йордания Абдула II прикани висшия посланик на Съединени американски щати Антъни Блинкен да упорства за преустановяване на огъня в Ивицата Газа и за преустановяване на филантропичната рецесия, провокирана от тримесечната война, оповестиха от кралския замък, съобщи Агенция Франс Прес.


Крал Абдула II направи забележките си пред държавния секретар Антъни Блинкен, който е на обиколка в Близкия изток, целяща да подсигурява, че войната сред Израел и Хамас няма да се разрасне.

Войната, почнала на 7 октомври с невиждано нахлуване против Израел от страна на основаните в Газа бойци на Хамас, провокира безмилостни ответни бомбардировки от страна на Израел, вследствие на което жителите на Газа обезверено се нуждаят от филантропична помощ.

Крал Абдула предизвести Блинкен против " пагубните последствия от продължаването на експанзията против Газа, като акцентира нуждата от преустановяване на трагичната филантропична рецесия там ", се сподели в изказване на кралския замък.

Кралят удостовери " значимата роля на Съединените щати за оказване на напън за неотложно преустановяване на огъня в Газа, отбрана на цивилното население и гарантиране на доставките на здравна и филантропична помощ ".

Вашингтон на два пъти упражни правото си на несъгласие в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации върху апелите за преустановяване на огъня, което провокира отвращение в арабския свят, а Блинкен заобиколи Конгреса, с цел да достави незабавно оръжия на Израел.

Той и други американски чиновници обаче все по-често приказват за нуждата Израел да отбрани цивилното население в Газа, където по данни на ръководеното от Хамас министерство на опазването на здравето от 7 октомври насам са починали 22 835 души.

Блинкен, който се пробва да обезпечи повече помощи в обсадената Газа, посети районния координационен склад на Световната продоволствена стратегия покрай йорданската столица.

Старшият чиновник на Организация на обединените нации в Йордания Шери Ритсема-Андерсън разказа обстановката в Газа като друга от всичко, което е виждала през 15-те си години в Близкия изток.

Тя съобщи пред кореспонденти, че тя е " пагубна ".

Блинкен съобщи, че " е неотложно да увеличим оптимално помощта за хората в потребност, като доставим помощта и я разпределим дейно “.

" Ще работим и върху това през идващите дни ", сподели той.

Крал Абдула, чиято страна подписа кротичък контракт с Израел през 1994 година, също по този начин удостовери нуждата от двудържавно решение на израелско-палестинския въпрос и акцентира " цялостното отменяне " от страна на Йордания на каквото и да е наложително разселване на палестинци от Газа и окупирания Западен бряг.

Вашингтон също настоя за решение, учредено на съществуването на две страни - нещо, което се отхвърля от израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, някои от членовете на чийто кабинет приканиха палестинските поданици на Газа да изоставен.

Блинкен дойде в Йордания от Турция и Гърция, където съобщи, че има " същинска угриженост " за израелско-ливанската граница, която даже преди удара по Арури е била очевидец на постоянна замяна на огън най-вече сред подкрепяното от Иран ливанско придвижване Хизбула и израелските сили.

" Искаме да създадем всичко допустимо, с цел да сме сигурни, че там няма да има ескалация " и да избегнем " безконечен цикъл на принуждение ", сподели Блинкен.

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел насочи сходно обръщение при визитата си в Бейрут.

" Наложително е да се избегне районна ескалация в Близкия изток. Абсолютно належащо е да се избегне въвличането на Ливан в районен спор ", съобщи Борел.

Блинкен ще пътува и до емирството Катар в Персийския залив и до Абу Даби, столицата на Обединените арабски емирства. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР