Кралят на Тайланд одобри нов кабинет повече от 3 месеца след изборите

...
Кралят на Тайланд официално одобри членовете на нов кабинет, проправяйки
Коментари Харесай

Кралят на Тайланд официално одобри членовете на нов кабинет, проправяйки пътя за правителство, оглавявано от министър-председателя Срета Thavisin ще встъпи в длъжност повече от три месеца след общите избори

От Associated Press 2 септември 2023 г., 5:02 ч. Избори.

Srettha, представляваща Pheu Thai партия, беше избран за министър-председател от парламента на 22 август. Известен предприемач на недвижими имоти до официалното влизане в политиката миналата година, той ще заема и поста министър на финансите.

Крал Маха Ваджиралонгкорн издаде своето кралско одобрение в петък.

Забавянето на съставянето на ново правителство беше причинено от неуспеха на парламента да одобри коалиция, съставена от партията, спечелила най-много места в изборите през май, партията „Движение напред“ . Тя не можа да спечели мнозинство при комбинирано гласуване на Камарата на представителите и Сената, защото прогресивната й платформа отблъсна членовете на консервативния Сенат, които изтъкнаха подкрепата й за незначителни реформи на монархията като причина да я отхвърлят.

Партията Pheu Thai, която се класира на второ място на изборите, след това формира по-широка коалиция без Move Forward и успя да спечели подкрепата на Сената. Но успя само чрез включването на провоенни партии от последното правителство, които се присъединиха към коалицията, отхвърляйки обещанието си по време на предизборната си кампания.

Pheu Thai е подкрепен от бившия Премиерът Таксин Шинаватра, който беше свален от военен преврат през 2006 г. Таксин, милиардер популист, избяга от Тайланд през 2008 г., за да избегне затвора по обвинения, които според него са политически мотивирани, но се върна в Тайланд на 22 август, за да излежи осемгодишна присъда затвор. В петък беше обявено, че кралят е смекчил присъдата си на една година.

Шест членове на новия кабинет заемат престижните длъжности на вицепремиер, трима от които са колеги на Срета в партията Pheu Thai. Трима заместник министър-председатели също държат важни втори портфейли.

Phumtham Wechayachai и Parnpree Bahiddha-Nukara от Pheu Thai бяха назначени съответно за министри на търговията и външните работи. Анутин Чарнвиракул от партията Bhumjaithai, която държи третото най-голям брой места в долната камара, беше обявен за вътрешен министър.

Анутин беше министър на общественото здраве в предишния военен -подкрепено от правителството на Prayuth Chan-ocha и е най-известен с оглавяването на декриминализирането на канабиса.

Новият министър на земеделието е Thammanat Prompao. от партията Palang Pracharath, който е бил заместник-министър на земеделието в последното правителство. Той е влиятелна политическа фигура в северен Тайланд, който е осъден и хвърлен в затвора в Австралия през 1994 г. във връзка с контрабанда на хероин.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР