Кралят на шансона Шарл Азнавур изнесе в четвъртък впечатляващ концерт

...
Кралят на шансона Шарл Азнавур изнесе в четвъртък впечатляващ концерт
Коментари Харесай

Легендарният Шарл Азнавур в специално интервю за Панорама

Кралят на шансона Шарл Азнавур изнесе в четвъртък впечатляващ концерт в " Арена Армеец ", на който пя на съветски, испански и британски. В особено изявление за " Панорама " той разказва себе си като " безспорен франко-арменец ". 93-годишната легенда споделя пред Бойко Василев какво е да пее повече от 80 години, признакът на езика и думите в музиката, какво усеща, когато е в България и дружбата с Едит Пиаф. Вижте цялото изявление в идващото видео.

- Българска национална телевизия: Азнавур се римува с амур, обич. Има ли тук някакъв знак?

- Да по този начин е. На френски няма доста сходни рими.

- Българска национална телевизия: И какъв е знакът?

- Не знам. Но има нещо хубаво в това преимущество на името ми.

- Като пяхте толкоз за обич, успяхте ли да я разберете?

- Любовта е прекомерно комплицирана. Трябва да я оставим на мира и да я изживеем такава, каквато е. Ако тръгнем да я разбираме, то това е друга философия.

Той е на 93 и още взривява публиката, само че кралят на шансона не пее захаросани текстчета. В песните му има депресии, предубеждения, травестити. Мъж се жалва, че жена му е напълняла – а различен, незрящ, се изяснява в обич с мириса на нейните подмишници.

- Българска национална телевизия: Това с подмишниците сантиментално ли е?

- Не знам. Публиката сама открива сантименталното, не аз. Аз пиша, а слушателят интерпретира. Което е сантиментално за Вас, за различен не е.

- Българска национална телевизия: Е, много табута счупихте.

- Да! Строших всички вероятни табута, които съумях.

- Българска национална телевизия: Защо, с цел да станете по-известен?

- Не! Защото считам, че съм свободен човек. И не желая да ми лимитират свободата! Кои табута ще попитате. Най-вече табутата, които се отнасят до езика и изразните средства. Успях да разбия табутата във френския език. И с други езици можем да опитаме.

- Българска национална телевизия: И въпреки всичко, по какъв начин се пее 80 години?

- Почакайте, не съм пял единствено 80 години. Това са цели 84 години работа! Но почнах да пея от възрастта, когато можех да споделям, това което желая. Преди това бях просто дете-комик.

- Българска национална телевизия: Кого харесвате най-вече: Азнавур-певеца, Азнавур-поета, композитора или артиста?

- Азнавур от фамилията. Това определение ми подхожда най-вече. Защото съм отгледан от родители, които бяха същински. Те имаха същински полезности и ни научиха да ценим същинските неща в живота. Да бъдем естествени хора. Казвам “ние ”, тъй като имам сестра.

- Българска национална телевизия: Каква орис е да бъдеш арменец? Тъжна или радостна?

- Има известна горест поради трагичната ни история, само че арменецът не е тъжно създание, в противен случай – той е радостен и оптимистичен!

- Знаете ли, че един от най-големите български поети написа преди стотина години стихотворението „ Арменци ”?

- За жал не знам нищо от българската литература. Никой не ми е разказвал, а моите познания идват от разказите на другите. Беше ми нужно много време, с цел да опозная чужденците: испанците, италианците. Французите и френският са толкоз богати на просвета, че лишава време да опознаем съседите. Направих и научих доста. Все още обаче не съм научил всичко на този свят. Това е доста сложна задача.

Но знае, че Пловдив е център на българските арменци. Роден като Азнавурян, той не не помни Армения и я възпя. Родината на прадедите му издигна монумент, а Азнавур стана неин дипломат в Швейцария.

- Чувствате се повече арменец или повече французин?

- Аз съм стопроцентов франко-арменец. Точно като кафето и млякото: Смесвате ги един път – и стават неразделни.

- Арменското във Вас ли Ви направи самоироничен?

- Създаде ме не арменското, а френският език. Аз съм французин по език.

- Българска национална телевизия: Езикът е най-съществен, по този начин ли?

- За мен е по този начин, а френският език е от най-богатите. Мога да приказвам на пет или шест езика, само че мога да кажа най-вече на френски. Вижте, във френския равнозначен речник има повече думи от британския.

Азнавур и Едит Пиаф: една именита дружба. Ако той е кралят, тя е кралицата на шансона. Пиаф го предиздвикала да си оперира носа, след това му споделила: преди беше по-хубав, а той дълго живял в дома ѝ

- От нея получих другарството. Това, което на френски назоваваме ‘приятелска обич’: обичаме се, без да сме любовници. Това си е чисто френска работа, мъчно се изяснява на чужденци. Накратко, тя е по-малко от същинската обич и повече от елементарното другарство.

- Българска национална телевизия: Има ли певици като Едит Пиаф през днешния ден?

- Все още не.

- Може би Заз?

- Винаги съм казвал, че тя пее като Пиаф, само че и като Арлети. Важно е по какъв начин всяка певица развива кариерата си. Аз да вземем за пример самичък търсих и намирах това, което смятах, че е положително за мен, само че не мисля, че през днешния ден търсим друго с изключение на да разхождаме по света набиращите известност певици. Това е въпрос на продуцент. Ако е рационален, ще я научи на верните качества, само че не съм експерт в тази сфера.

Пласидо Доминго извършва шлагерите му. Боб Дилън го хвали, а капризният на дуети Франк Синатра пя дружно с него.

- Българска национална телевизия: Защо направихте толкоз дуети?

- Защото дебютирах в дует. И незабавно щом престанах с дуетите, се почувствах като сирак. За да се усещам по-добре, започнах да протоколирам дуети с чужденци. Така станах по-сигурен в самия себе си.

- Българска национална телевизия: Значи сте добър сътрудник?

- Да, добър сътрудник съм. Никога не се слагам на фундамент. Давам по-скоро преимущество на другия.

- Българска национална телевизия: Може ли великият актьор същински да се възхити на различен популярен актьор?

- Не можем да живеем без респект към другите огромни, само че от време на време си опонираме. Защото постоянно харесваме този, който наподобява на нас. Хайде да опитаме да харесаме оня, който не наподобява на нас!

- Българска национална телевизия: Успяхте ли да напишете съвършената ария?

- Написал съм съвършената ария, само че не бих могъл да я изпея.

- Българска национална телевизия: И коя е тя?

- Оставям на Вас да я изберете. Сравнете я с друга, написана по същата тема. Тогава ще видите коя от двете е по-добра.

- Българска национална телевизия: Замисляте ли се: „ Защо Господ ми даде подобен необикновен глас ”?

- Не, не! Не се запитвам такива неща. Защото, в случай че можех да предпочитам, щях да желая в действителност идеален глас. Моят може би звучи съвършено, само че е сложен. Трябва добре да се грижа за него. Често пада и не мога да пея. На приятелите споделям, че в гласа ми има малко наслойка по рождение.

-БНТ: Но наподобява като че ли е неповторим.

- Така наподобява, само че татко ми беше с съвършения глас: висок, чист и оглушителен. Моят ми основава компликации.

- Българска национална телевизия Във Вашия живот идвало ли Ви е мислено за България?

- Не, нямах причина да мисля за Вашата страна. Само ми мислех, че в случай че срещна българин, ще го усещам по-близък от някого от Аляска. И ето, тук вечерях с българи и открих, че ястията ми припомнят за Армения.

- Българска национална телевизия: Публиката съумя ли да ви разбере?

- Не знам дали публиката съумя да ме разбере или аз разбрах нея. В този въпрос има мистерия, която по този начин и не съм разгадал. Но в последна сметка, разбрах моята аудитория. Разбрах, че има освен това от думите “обичам те, обичаш ме, обич моя ” и така нататък Че има и други способи да изразиш любовта. И това ми го сподели таман моята аудитория.

- Българска национална телевизия: Човек с толкоз популярност и обич наложително ли е благополучен?

- Да, благополучен съм, само че обърнете внимание! Винаги са ме определяли като артист на любовни песни, само че това не е напълно правилно. От към 1400 песни, няма и 400, в които става дума за обич! Аз просто добавям любовта към други тематики. В моите песни тя идва едвам в последните редове. Повече пея за обществото, по какъв начин живеете и по какъв начин се чувствате Вие, публиката!

- Българска национална телевизия: Благодаря доста господин Азнавур!

- Както споделяме на френски, че и в Канада, отново заповядайте!
 Шарл Азнавур пя и на съветски, танцува и изправи на крайници публиката си в София Шарл Азнавур пя и на съветски, танцува и изправи на крайници публиката си в София
Шарл Азнавур пя, с изключение на на френски, и на съветски, испански и британски, по време на концерта си в зала "Арена Армеец " в София. 93-годишният реализатор, л...
 Легендарният Шарл Азнавур със звезда от холивудската Алея на славата Легендарният Шарл Азнавур със звезда от холивудската Алея на славата
Легендарният артист Шарл Азнавур получи плакет със звезда от холивудската Алея на славата. 92-годишният Азнавур е роден във Франция, само че получи отличиет...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР