Кралят на Нидерландия Вилем-Александър Клаус Георг Фердинанд осъди в сряда

...
Кралят на Нидерландия Вилем-Александър Клаус Георг Фердинанд осъди в сряда
Коментари Харесай

Кралят на Нидерландия: Стрелбата срещу журналиста е атака срещу демокрацията

Кралят на Нидерландия Вилем-Александър Клаус Георг Фердинанд осъди в сряда офанзивата против проверяващия престъпен публицист Петер де Врийс като офанзива против демокрацията , която го шокира надълбоко, оповестява " Ройтерс ".

Де Врийс, най-известният кореспондент в Холандия и притежател на интернационална премия " Еми " за работата си по следствието на изгубването на тийнейджърката Натали Холоуей в Аруба през 2005 година, бе във вторник вечерта.

Той е откаран в болница, където се бори за живота си , сподели кметът на Амстердам Фемке Халсема.

" Това е офанзива против публицистиката, крайъгълен камък на нашата правова страна ", разяснява Вилем-Александър пред кореспонденти по време на държавно посещаване в Берлин. " Атака против нашия парламентарен ред. "

Холандската кралска фамилия нормално не разяснява обособени произшествия , тъй че забележките на краля бяха знак за това, какъв брой де Врийс е извънредно известна фигура и име , което се появява по малкия екран от десетилетия.

Майката на Натали Холоуей, Бет, която е работила в тясно съдействие с Де Врийс по следствието на изгубването на щерка й, сподели на холандския ефирен канал SBS, че е " съкрушена " от новината за нападението. " Отчаяно се пробвам да се свържа с неговото семейство ", сподели тя. " Аз съм шокиран. "

Атаката против Де Врийс също провокира отвращение в цяла Европа .

" Това е закононарушение против публицистиката и офанзива против нашите полезности, народна власт и господство на закона ", съобщи ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел . " Ще продължим безмилостно да пазиме свободата на пресата . "

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли съобщи, че медиите са гръбнакът на демокрацията . " Атаките против публицисти са офанзиви против всички нас ", сподели той.

Полицията заяви, че трима обвинени са арестувани в часовете след нападението , в това число евентуалният стрелец, само че не даде повече детайлности.
 Простреляният в Нидерландия публицист е в сериозно положение
Простреляният в Нидерландия публицист е в сериозно положение

Задържани са трима обвинени за нападението
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР