Кралският съвет на учените на Тайланд съобщи за смяната на

...
Кралският съвет на учените на Тайланд съобщи за смяната на
Коментари Харесай

Банкок ще има ново официално име

Кралският съвет на учените на Тайланд заяви за промяната на формалното задгранично название на столицата на страната от Банкок на Крунг-Тхеп-Маха-Накхон. Това излиза наяве от публикувано от ведомството изказване.

В документа се акцентира, че " може да се употребяват и двете наименования - Банкок и Крунг-Тхеп-Маха-Накхон ". Ден по-рано правителствоот утвърди план за актуализиране на наименованието на страната, на територията, на административните зони и на столицата. Предполага се, че новото название на Банкок няма да бъде признато, до момента в който не бъде тествано от специфичен комитет.

Съветът на учените е обновил в речника на интернационалните географически наименования за изписване на други страни, територии, административни зони и столици, " тъй че те да подхождат на настоящата обстановка ". Ако Крунг-Тхеп-Маха-Накхон стане формалното задгранично название на столицата, то Банкок ще бъде посочен в скоби. Заедно с това са променени изписването на столиците и географическите наименования в няколко други страни.

Столицата на Тайланд постоянно се е наричала  на тайски език Крунг-Тхеп-Маха-Накхон, до момента в който на британски наименованието исторически е Банкок. През ноември 2001 година Кралският съвет на учените разгласи потреблението на Банкок като публично наименование на града.

 

Банкок

е столицата и най-големият град на Тайланд. Разположен е при устието на река Чао Прая в Тайландския залив. Населението му е над 9.1 млн. души, а на урбанизираната зона към него - над 12 милиона. Банкок е също и една от 76-те провинции на Тайланд.

Градът поражда на мястото на по-ранно населено място, което в края на XVIII век става столица на Сиам, както е формалното название на страната до 1939 година. През идващите два века се трансформира в главния политически и икономически център на Тайланд. В интервала на бързо икономическо развиване на Югоизточна Азия в края на ХХ век, в Банкок се откриват районните централи на доста огромни компании.

Официалното наименование на града е Крун Теп Маханакон Амон Ратанакосин Махинтара Ютая Махадилок Поп Ноппарат Ратчатани Буриром Удомратчанивет Махасатан Амон Пиман Аватан Сатит Сакататия Витсанукам Прасит и се счита за едно от най-дългите в света, като заема първото място Книгата с върхове на Гинес.

Според етимологията на късото име на град Банкок - „ Бан “, е централнотайското наименование на град, ситуиран на брега на река. Предполага се, че втората част на името идва или от „ кок “, дървото испанска тропическа слива (Spondias mombin), или от „ кох “ - остров.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР