Кралската шведска академия на науките в Стокхолм обяви имената на

...
Кралската шведска академия на науките в Стокхолм обяви имената на
Коментари Харесай

Нобеловата награда по химия за 2023 година е присъдена за откриването и разработването на полупроводниковите квантови точки

Кралската шведска академия на науките в Стокхолм разгласи имената на носителите на Нобеловата премия за химия за 2023 година Лауреатите са Мунги Бавенди, американски химик от френски и тунизийски генезис, Луис Брус, експерт по физикохимия, и Алексей Екимов, руски и съветски академик, който от края на 90-те години работи в Съединени американски щати в Nanocrystals Technology Inc. Наградата бе връчен на тримата учени за откриването и създаването на квантовите точки – наночастици, чийто размер дефинира техните свойства.

Според описанието на Кралската шведска академия на науките квантовите точки са „ най-малките съставни елементи на нанотехнологиите„. Те се употребяват в LED лампите и тв приемниците, а също по този начин оказват помощ на хирурзите при премахване на ракова тъкан.

„ Дълго време никой не е мислил, че е допустимо да се основат толкоз дребни частици “, съобщи Йохан Аквист, ръководител на Нобеловия комитет по химия, на конференцията, на която бяха оповестени лауреатите за 2023 година Показвайки пет разноцветни колби, цялостни с разтвор, който съгласно него съдържа квантови точки, той добави: „ Но тазгодишните лауреати се оправиха ослепително “.

Интересен миг: новината за хипотетичните печеливши лауреати бе обявена в шведските медии в сряда сутринта, което е рядко срещано приключване на информация. След това информацията за квантовите точки беше обявена от Ройтерс и Асошиейтед прес часове преди формалното оповестяване от Кралската шведска академия на науките. Според доктор Акуист това е било неточност на академията.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР