Кралската шведска академия на науките присъди Нобеловата награда за икономика

...
Кралската шведска академия на науките присъди Нобеловата награда за икономика
Коментари Харесай

Двама американци печелят Нобела за икономика за 2018 г.

Кралската шведска академия на науките присъди Нобеловата премия за стопанска система на американците Уилям Нордхаус и Пол Ромер.

Двамата печелят премията за основаване на способи за разрешаване на някои от най-фундаменталните и неотложни проблеми: дълготраен резистентен напредък на стопанската система и благополучието на международното население.

Човешката активност способства за бързото увеличение на междинната температура на планетата през последните години. Научното проучване на Нордхаус демонстрира по какъв начин икономическата активност взаимодейства с химията и физиката, което пък води до климатични промени.

През предходната година премията получи американският икономист Ричард Талер поради проучванията си в така наречен " стопанска система на държанието ".

Съединени американски щати преобладават с премията за стопанска система, а американските икономисти са почти половината от лауреатите от началото на присъждането на премията (тя се връчва от 1969 г.). Във всяка една година в интервала сред 2000 и 2013 година учените от Съединени американски щати завоюваха или споделиха премията.

Наградата е учредена през 1968 година от Шведската банка, най-старата централна банка в света (основана 1668 г.). Въпреки че премията не участва в наследството на Алфред Нобел, тя се отъждествява с Нобеловите награди и получателите й се афишират като Нобелови лауреати на съответната гала.

От 1969 година 49 награди са раздадени. Само една жена е печелила Нобеловата премия за стопанска система. Средната годишна възраст на лауреатите е 67 години.

Церемонията по награждаването е по традиция на 10 декември в Стокхолм, когато и умира създателят на Нобеловата награда - шведският бизнесмен и откривател Алфред Нобел (1833-1896). Носителят на Нобеловата премия получава 9 милиона шведски крони (около 1 милион долара).

Нобеловата премия се присъжда от 1901 година.

С днешното отсъждане завършва годишната Нобелова седмица. Тази година не беше връчена Нобелова премия за литература поради скандал. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР