Кралица Елизабет Втора има трудната задача дали да замрази работата

...
Кралица Елизабет Втора има трудната задача дали да замрази работата
Коментари Харесай

Борис Джонсън поиска кралицата да спре работата на парламента

Кралица Елизабет Втора има сложната задача дали да " замрази " работата на Народното събрание доникъде на октомври

Британският министър председател Борис Джонсън изиска кралица Елизабет Втора да спре работата на Народното събрание до 14 октомври, с цел да не могат депутатите да предотвратят излизането на страната от Европейския съюз без съглашение. Това заяви BBC във вторник преди обяд, като малко по-късно Джонсън го разгласи.

След новината английският паунд внезапно поевтиня по отношение на $ и еврото, откакто през вчерашния ден нарастна поради намарението на парламентарната съпротива да направи всичко допустимо да спре проектите за Brexit без договорка.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Парламентът би трябвало да се събере през идната седмица и евентуално ще бъде разхлабен през идната - към 10 или 11 септември. Британският парламент обичайно стопира работа за няколко седмици през септември поради годишните конференции на политическите партии.

На ход е кралицата

Решението би трябвало да бъде оповестено от кралицата – това е така наречен " пророгация ", която е част от прерогативите на монарха и като мотив ще бъде употребена кралската тирада, с която се поставя начало на новата сесия на Народното събрание. Тя ще бъде планувана за 14 октомври - тъкмо преди Европейският съвет на 17-18 октомври и две седмици преди датата на Brexit.
Това ще даде на депутатите задоволително време да дебатират по възможна друга договорка, в случай че такава бъде утвърдена на срещата на европейските водачи, само че не и да спрат напускането на Англия без съглашение.

Според Guardian през днешния ден в шотландската лятна резиденция на кралицата в Балморал ще се състои среща за разискване и приемане на удължение на почивката на Народното събрание до 14 октомври. Бъкингамският замък отхвърли коментар по тематиката.

На процедура кралицата ще би трябвало да влезе непосредствено в окото на политическата стихия към напускането на Европейски Съюз, откакто до момента Бъкингамският замък се въздържаше да заема позиция по референдума от 2016 година и хода на договарянията с Брюксел.

Последният път, когато е прилаган този политически стимулиран ход за заобикаляне на Народното събрание, е през 1948 година - когато Камарата на лордовете отхвърля да утвърди закон, напомня BBC.

Какво м исли Народното събрание

Вчера депутати, които са срещу Brexit без договорка, се събраха, с цел да обсъдят по какъв начин биха могли да употребяват парламентарни процедури, с цел да принудят премиера да изиска ново отсрочване на излизането от Европейски Съюз.

Повечето народни представители от Камарата на общините са срещу безреден Brexit и може да се опитат да го предотвратят, когато се съберат в понеделник след лятната почивка. Бившият закостенял министър председател Джон Мейджър заплаши да отиде в съда, с цел да попречи на Джонсън да блокира Народното събрание.

Първите мнения на депутати и от ръководещите, и от опозицията са мощно сериозни.

" Решението на премиера е много подозрително, и, почтено, казано, безобразно. Той е пределно наясно, че се намираме в национална рецесия. Знае доста добре, че Народното събрание се тормози от опцията за Brexit без договорка и това няма кой знае какъв брой общо с началото на новата сесия ", разяснява пред BBC консервативният народен представител Доминик Грийв.

Заместник-председателят на Лейбъристката партия Том Уотсън определие решението на Джонсън като " скандална засегнатост към демокрацията " и това не би трябвало да се позволява да стане.

" Лидерът на торите няма мандат, нито болшинство и се държи като деспот ", съобщи парламентарният водач на Шотландската национална партия Иън Блекфорд.

Джон Мейджър счита, че кралицата въпреки всичко ще даде утвърждението си, тъй като отводът би основал конституционно напрежение. Молбата на Джонсън към нея може да бъде оспорвана в съда, само че решението на монарха - не.

Сега цялото внимание е ориентирано към кралица Елизабет Втора, тъй като молбата на премиера е напълно ясна. Процедурата за повече от последните 100 години е чиста условност, която Бъкингам е одобрявал, само че в сегашната обстановка Елизабет Втора ще би трябвало съществено да намерения дали да не отхвърли молбата на Джонсън.

Основният претекст не е дали тя поддържа или не поддържа оставането на Англия в Европейски Съюз, а че без работещ парламент става доста по-трудна подготовката и прекосяването през Brexit без договорка. Правителството ще продължи към крайната си цел, само че няма да може да прокарва закони за намаляване на рецесията, която ще провокира, в това число тъй като няма да разполага законно с повече финанси и запаси.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР