КПКОНПИ е предявила иск за 1,163 000 лв. срещу бившия

...
КПКОНПИ е предявила иск за 1,163 000 лв. срещу бившия
Коментари Харесай

КПКОНПИ иска близо 1,2 млн. лева от бившия шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров

КПКОНПИ е предявила иск за 1,163 000 лева против някогашния началник на разузнаването ген. Кирчо Киров, гласи неофициална информация. Делото за конфискация е планувано за февруари 2010 година в Софийски градски съд.

Както е известно, против ген. Киров има две каузи по обвиняване за длъжностни присвоявания за общо 10 млн. лв., също така някогашният шпионин №1 има и условна присъда за оповестяване на държавна загадка.

Според прокуратурата присвояваните пари били представяни като разноски за активност на службата, която обаче е била прекратена след присъединението на България към Европейски Съюз. Въпреки прекъсването на активността, за нея всеки месец са били харчени суми от порядъка на 80 000 евро или 100 000 $. Доказателства по какъв начин са били изразходвани средствата няма.

На собствен ред някогашният началник на разузнаването изясни, че е изразходвал парите при най-висока секретност, и затова няма диря в архивите. Едно от делата против него трябваше да стартира на втора инстанция във Военно -апелативния съд (ВАпС) през лятото, само че бе отсрочено за шест месеца поради влошеното здравословно положение на ген.Киров.

Това бе причина тогава да се отсрочи и другото дело за заграбване на към 5 млн. лв., което към този момент е във Върховния касационен съд (ВКС). По същото дело Киров към този момент има издадена присъда от 10 години отнемане от независимост. Прокуратурата стачкува пред Върховен касационен съд против отлагането на делото, като се стимулира, че военните съдии са се позовали на съдебно-медицинска експертиза за болестта на ген. Киров, направена по отношение на делото във ВАпС. Според обвинителите нямало удостоверен дубликат на експертизата, също така не било ясно по какъв начин е избран срокът за прекъсване от шест месеца.

Преди дни Върховен касационен съд е почел митинга на прокуратурата и е отменил определението на военните съдии, с които делото е спряно до 18 декември.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР