Козунак с лимонада - 22 000 лайка, 10 000 споделяния,

...
Козунак с лимонада - 22 000 лайка, 10 000 споделяния,
Коментари Харесай

Доброто тесто на Ваня Джорджевич

Козунак с лимонада - 22 000 лайка, 10 000 споделяния, 1300 коментара. Питка с масло - 15 000 лайка, 4100 споделяния, 465 коментара. Курабии - 7100 лайка, 2700 споделяния, 175 коментара. Баница - 6600 лайка, 1500 споделяния, 163 коментара.

За Ваня Джорджевич направихме изключение от правилото на Малкия принц, че не би трябвало да използваме числа, с цел да опишем даден човек. Популярната кулинарна блогърка, която живее във Виена и управлява екип във компания за разчистване, провокира лавина от реакции и мнения в обществените мрежи всякога, когато показа рецепта от своята кухня - кифли, кексове, кроасани. Хиляди български домакини се доверяват на нейните рекомендации за печене, само че каква е тайната на триумфа й? Според Ваня - необятна усмивка и чиста кухня, никакви секрети .

" Много съм откровена и директна. Каквото имам да споделям, ще го кажа в този момент. Такава съм освен виртуално, а и в действителния живот ", споделя Джорджевич. Намира, че хората правят оценка точността в рецептите й . " Винаги уточнявам до грам. Само оня, който не е спазил грамажа и не е следвал обяснението ми, няма превъзходен резултат. "

Ваня употребява елементарен миксер и не следва шеф-готвачи. Учи се сама на правилото проба - неточност.
Реклама
" Прабаба, господ да я елементарни, готвеше и месеше доста вкусно. Ония топли баници, тиквеници, козунаци вечно ще останат в съзнанието ми. Наследих тефтерчето ѝ, в което има предписания на моите години. Много от тях съм споделила. Една от тях е козунакът с кисело мляко. Това са благи мемоари, аромати и усети, които за жалост няма да се върнат ", споделя блогърката. Нейната майка също готви вкусно и Ваня, въпреки и звезда, към момента ѝ звъни, с цел да пита това-онова.

Ваня Джорджевич e родена във Велико Търново. Завършва Техникума по текстил и облекло и продължава като шивачка в локална компания. През 2004 година отпътува за Австрия и стартира работа в турска фурна . " Правеха се всякакви бюреци, пидета и други тестени произведения. Много ми беше тежко първоначално, до момента в който се науча ", спомня си Ваня. Трудно за нея е всичко - непозната страна, нови хора, различен език.

Но през 2006 година Ваня към този момент е понатрупала опит, който ползва в локален ресторант. Там се среща с бъдещия си брачен партньор, сърбин от малко селце до Белград. " Беше късно вечерта, оставаха 10 минути, до момента в който затворим. Той си поръча порция палачинки. Това означаваше две палачинки, а аз имах примес единствено за една. Помолих го да ме извини. Прие го обикновено и на смешка ми сподели, че ще пристигна отново да си изяде и втората палачинка. Появи се още на идващия ден. И до през днешния ден палачинките са на респект у дома ", смее се Ваня.

На мъжа си готви и български, и сръбски ястия. " Познавам тяхната кухня, тъй като съм работила в сръбски заведения за хранене във Виена. Но внимавам с подправките. Той не е привикнал с българските подправки и не ги харесва ", признава Ваня. Самата тя обича домашна чубрица и джоджен. Има уязвимост към пълнените чушки и всичко със спанак . А солничката и хаванчето й припомнят за България. " Липсват ми домашните артикули от градината на баба. Често ми изпращат локум, суджук, всякакви мезета, домашни подправки. Неща, които тук не мога елементарно да намеря ", споделя Ваня.
Реклама
Намира себе си в кулинарията, когато си остава вкъщи бременна. Първата рецепта, която прави, е с тесто. " Видях я в някаква кулинарна група и ме съблазни, а и към този момент имах опит с тестото. Нищо че занаятчия го замесваше, а ние оформяхме. Друго си е да го замесиш и оформиш самичък. Стана ми забавно. Когато сготвям, не мисля за нищо друго и по този начин се отпущам ".

Скоро по-късно самата Ваня основава кулинарна група. " Членовете й все ми пишеха, че е време да си събера рецептите на едно място и по този начин се роди концепцията. Заслугата е тяхна. През 2009 направих и. А сътворих през 2021 година, отново по тяхна концепция. "

Когато Ваня има посетители, само че не в групата, а в действителния живот във Виена, обича да ги води на Коледния базар до Народното събрание през зимата или, когато е топло, до дворцовите комплекси Белведере и Шонбрун. Комбинира с обяд или вечеря в сръбския ресторант Hook grill в 23-и регион на Виена, в ресторант Gasthaus Koci с типично австрийски ястия или в Wake up, където има страхотни свински ребърца.

А ето две от нейните предписания, подобаващи за сезона и идните празници.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР