Козите могат да различават различни човешки изражения и предпочитат усмихнатите

...
Козите могат да различават различни човешки изражения и предпочитат усмихнатите
Коментари Харесай

Козите предпочитат щастливите и усмихнати хора

Козите могат да разграничават разнообразни човешки изражения и избират усмихнатите лица пред ядосаните физиономии. Това демонстрира ново английско проучване, представено от Франс прес.

"Ние знаехме към този момент, че козите са доста деликатни към езика на човешкото тяло, само че не знаехме по какъв начин те реагират на някои изражения като яд или благополучие ", споделя Кристиан Норот. Той е един от създателите на проучването, предава Българска телеграфна агенция.

"За първи път демонстрираме, че козите са освен способни да разграничават тези изражения, само че също по този начин и, че те избират да си имат алъш-вериш с хора със щастливи лица ", добавя биологът, който е работил допреди две години в Университета "Кралица Мери " в Лондон.

Кучетата знаят доста добре да разпознават израженията на човешкото лице. Неотдавна откриватели потвърдиха, че конете също могат да декодират израженията на хората и да си спомнят за тях. Но тези два типа са били опитомени, с цел да сътрудничат с хората в друг подтекст като лов, отбрана, пренасяне, се споделя в проучването. Разпознаването на човешките изражения при тях е евентуално артикул на адаптиране на двата типа към този подтекст на съдействие.

Що се касае до козите, те са опитомени единствено, с цел да обезпечават някои артикули за индивида. Усилията на селекционния развой са касаели размера, възпроизвеждането и добива на мляко, се показва в проучването.

Екипът от учените, направил проучването, е следил държанието на 20 кози, обитаващи приюта за кози Бътъркъпс в Кент във Англия.

Козите трябвало да следят човешки изражения - тези на жена, а след това тези на мъж. На козите били показвани чернобели фотоси на една и съща персона, само че с разнообразни изражения - първо радостно, а след това ядосано. Козите ясно посочили, че избират да си имат работа с радостното лице. Реакцията им не била обусловена от пола на индивида.

По време на опита козите прекарали приблизително 50 % повече време в гледане на фотографията на усмихнатото лице, вместо тази на намръщеното лице, споделя английският откривател.

"Това проучване има значимо значение за метода, по който ние се отнасяме към животните от фермата и към други типове, тъй като способността на животните да долавят човешките страсти може да бъде по-разпространена, в сравнение с си мислим ", добавя Алън МакЕлиът, от университета "Кралица Мери " в Лондон, който е управлявал проучването.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР