Който не може да обслужва кредит от 10 минимални заплати

...
Който не може да обслужва кредит от 10 минимални заплати
Коментари Харесай

Личен фалит ще се иска за кредити от поне 7100 лв.

Който не може да обслужва заем от 10 минимални заплати в продължение на повече от половин година, ще може да изиска банкрут. Това планува проектозаконът за неплатежоспособност на физически лица, показан през днешния ден от министрите на правораздаването и нововъведенията Крум Зарков и Александър Пулев. Минималната работна заплата сега е 710 лева

Предстои планът да бъде качен за публично разискване. Служебният кабинет бърза с този законопроект, защото уредбата на персоналния банкрут е част от уговорките, поети от България по проекта за възобновяване.  " България е единствената страна в Европейски Съюз, в която няма наредба за неплатежоспособност на физическите лица. Не че не са правени опити. Но те катастрофират в сложността на законопроекта ", уточни Крум Зарков. Освен това има европейска инструкция, която България не е транспонирала. " Бездействието на институциите направи по този начин, че рискуваме Европейска комисия да ни накаже. Това би трябвало да престане ", сподели още служебният правосъден министър.

Производството по неплатежоспособност на физическите лица ще стартира непринудено. " Само който реши да се възползва от него, може да реши дали да събере на едно място всичките си отговорности ", изясни Зарков.  " Това са хора, които са били изправени пред житейско предизвикателство – болест, неверно решение, разлъка и на които системата сега не дава втори късмет. Но това право на втори късмет е наложително да получат тези, които са добросъвестни. Те са изпаднали в несъстоятелност заради събитие отвън техните предвиждания и надзор, а от време на време десетки години заплащат лихви и неустойки и не могат да стигнат до главницата ", изреди той. За да се стартира процедурата длъжникът трябва и да има задоволително имущество, с цел да покрие разноските в производството и най-малко отчасти да удовлетвори вземанията на кредиторите.

Проектът дефинира като несъстоятелен дебитор, който в продължение на повече от 6 месеца не е в положение да извърши едно или повече изискуеми парични отговорности на обща стойност над 10 минимални работни заплати. За да желае персонален банкрут обаче длъжникът би трябвало да е безкористен - да е поемал задължения съгласно имуществото и приходите си и да не поврежда ползите на кредиторите си. 

За безсъвестен ще се приема дебитор, който не е работил и не е търсил работа в последната година. Както и този, който се е разпоредил безплатно със свое имущество на забележителна стойност (надхвърляща междинния месечен приход на длъжника за последните 12 месеца) през последните 5 години.

След откриването на производството пред окръжния съд, длъжникът може да подписва покупко-продажби отвън нормалното си ежедневие единствено със единодушието на назначения си синдик.

З години откакто физическото лице е оповестено в неплатежоспособност, отговорностите му се погасяват по отминалост. Но има пет типа отговорности, които не се погасяват с приключването на три години. И по-късно длъжникът би трябвало да продължи да заплаща вземанията, обезпечени с ипотека, санкциите и имуществените наказания, които са му наложени, както и отговорностите си, зародили от непозволено увреждане, прехрана и зародилите след разкриване на производството по неплатежоспособност, които са останали неудовлетворени, изяснява " Лекс ".

За хората, на които съдът е отказал да открие произвеждане по неплатежоспособност, тъй като нямат задоволително имущество за покриване на разноските и за отчасти задоволство на кредиторите, отговорностите им се погасяват с приключване на 10-годишен период от влизането в действие на решението на съда, с което е установена неплатежоспобността на длъжника.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР