Коя храна се яде най-много по света е тема на

...
Коя храна се яде най-много по света е тема на
Коментари Харесай

Пицата детронира ориза в световната кухня

Коя храна се яде най-вече по света е тематика на многочислени проучвания и на кулинарни, и на социологически, и на културологичн проучвания. Все отново светът очевидно се трансформира, а глобализацията постанова все по-успешно някои храни във всички краища на света. Дори в Япония през днешния ден е известно да се яде бургер, а в Съединени американски щати – суши.

Така че през днешния ден светът е в действителност дребен и към този момент не е нужно да се пътува до Далечния изток, с цел да опитате типичната азиатска храна или пък да ядете вкусна пица по остаряла италианска рецепта.

Ето класацията за най-популярните по света храни, която  състави:

Пица

Пицата е измежду най-популярните храни по света и през днешния ден няма страна по света, където да не се предлага като улична храна или в скъпи заведения за хранене. Само в Съединени американски щати всяка секунда се изяждат по 350 части пица. Това е най-харесваната и известна италианска храна по света, която измества даже спагетите и сладоледа. Ако е направена с точното количество фино тесто от пълнозърнесто брашно, пицата е уравновесена храна, която има положителни количества протеини, мазнини и въглехидрати. Истинската пица обаче се яде без спомагателни сосове, като се постанова такава мода, изключително в България.

Ориз

Оризът се трансформира в най-разпознаваемият зарзават, защото се употребявана във всички национални кухни по света. От басмати, дългозърнест, черен, кафяв и разнообразни сортове хибриди, оризът е питателна храна, богата на фибри и в Азия, и в Европа, и в Африка, и в Америка. От ризото, суши, пълнени чушки, оризова салата или пържен ориз по китайски – оризът е измежду най-консумираните храни в света, който изхранва цели народи. 



Суши

Суши като способ на подготвяне произлиза като метод на консервиране на рибата. Първоначалто тази методика е развика в Югоизточна Азия, само че доближава Япония пред 8-и век. През годините ястието се е трансформирало неведнъж.

Днес оризът не се оставя да ферментира, с цел да добие лека киселинност, а се прибавя оризов оцет, а рибата към този момент не се осолява в дебели пластове сол, с цел да се резервира, а се употребява прясна и напряко сурова. 



Паста

Пастата е богата на въглехидрати и обичана на всички, които си падат по уравновесената диета, само че не се отхвърлят от положителния италиански усет. Пълнозърнестата паста е обичана и на диетолозите, които я прибавят в режимите си на хранене поради засищащите качества на пшеницата и устойчивостта й.

Идеалното количество обаче е 80 грама, сервирано с изобилен доматен сос и месен сос. Пастата е богата на витамин B1, който е доста нужен за естественото действие на нервната система. 



Яйца

От изток на запад, яйцата са храна, която е еднообразно добре одобрявана във всички култури.

Варени, печени, бъркани или като омлет, яйцата са обичани и на децата, и на възрастните. А няма хубава рецепта без яйца за апетитен киш, паста, питателно ядене с мляно месо или просто за бърза и лесна здравословна закуска. 



Хамбургер

Думата хамбургер произлиза от немския град Хамбургер, откъдето произлизат доста имигранти в Ню Йорк. Те приготвяли разнообразни разновидности на кюфтета от месо, само че и от зеленчуци и храната им станала фамозна около обръщението към тези хора - хамбургери. Към полученото кюфте добавяли пържен лук, кисели краставички, сосове и горчица. Чак по-късно добавили кюфтето сред разрязана питка самун, във типа, в който през днешния ден всички го познават. 


 


 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР