Кой ви излъга? Такъв въпрос задава д-рЦветеслава Гълъбова, директор на

...
Кой ви излъга? Такъв въпрос задава д-рЦветеслава Гълъбова, директор на
Коментари Харесай

Д-р Цветеслава Гълъбова: Кой ви излъга?

Кой ви излъга? Такъв въпрос задава д-рЦветеслава Гълъбова, шеф на психиатрична болница „ Св.  Иван Рилски “. Въпросът е във връзка припомнянето на огромните митинги през 2013 година против кабинета „ Орешарски “.
SafeNews разгласява късия, само че изчерпателен пост на доктор Гълъбова без редакторска интервенция:
Към хората, протестирали тогава Чувствате ли се излъгани? #Кой ви излъга?
#DanceWithMe: Протестите от 2013

Лятото на 2013 година мина в многолюдни митинги против кабинета на премиера Пламен Орешарски. Недоволството избухна непринудено след предлагането за нов ръководител на ДАНС. Още същия ден беше проведен митинг, който се назова #DanceWithMe. Родиха се две запаметяващи се изречения: #КОЙ и „ нощта на белия рейс “.

Протестите пораждат като реакция по едно и също време на личността на Орешарски и министрите му, както и предстоящите и оповестени политики. Особено свързани със зелени тематики. Като: застрояване на естествени места, градеж на АЕЦ „ Белене “ и други. Впоследствие към това се прибавя и практиката за непрозрачно назначение на държавни длъжности. Първото от които е за началник на ДАНС. Протестите добиват образа на апел за морално възобновяване и слагането на нови ценностни основи на българската политика.

Събират се близо 2000 протестиращи жители в София, към 300 в Пловдив и няколкостотин в другите градове.

В София протестиращите блокират централни улици в продължение на 4 часа и също по този начин стачкуват пред централите на Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и Атака. В Пловдив и Варна протестиращите блокират придвижването на няколко булеварда.

При митинга срещиу ДАНС в София пред Министерския съвет се събират над 10 000 души, които по-късно потеглят към Народно заседание и Орлов мост. Протестиращите са най-вече млади, образовани и работещи хора. На митинга се включват и някои от футболните агитки, а също и разочаровани гласоподаватели на партия Атака. 

Протестите не престават и в идващите дни, още веднъж с искане за оставка на държавното управление.

На 17 юни, понеделник се стига до ексцесии пред централата на партия „ Атака “.Където се сблъскват протестиращи против кабинета и последователи на партия Атака, в това число и водачът на партията Волен Сидеров. Заради тях протестиращите издигат лозунга #ignorevolen (игнорирай Волен), с което желаят да покажат, че не желаят да бъдат предизвикани. Но в една стихийна акция това е постоянно срещано събитие.

Протестите не престават и при започване на юли, когато протестиращите блокират и бул. „ Цариградско шосе “. За да покажат, че броя им е доста по-голяма, в сравнение с се твърди от Министерство на вътрешните работи.

Основните претенции на протестиращите са оставката на кабинета „ Орешарски “, разформироване на XLII национално заседание и насрочване на предварителни парламентарни избори.

На 23 юли 2014 година министър-председателят Пламен Орешарски подава в деловодството на Народното събрание оставката на държавното управление си след 405 дни от началото на антиправителствените митинги.

Още вести четете в секции България и Коментари

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР