Кой точно първи пуши тютюн не се знае, но Джордан

...
Кой точно първи пуши тютюн не се знае, но Джордан
Коментари Харесай

Как се заражда пушенето на тютюн

Кой тъкмо първи пуши тютюн не се знае, само че Джордан Гудман в книгата си „ Tobacco in History “ изрича теорията, че растението се отглежда за първи път преди хиляди години в Америките, в районите на днешно Мексико и Бразилия. То е отглеждано за лечебни и церемониални цели и е смесвано с други растения за основаване на халюциногенно лекарство. Доказателствата обаче сочат, че то не се е употребило всеки ден като табиет.

Растението се използва извънредно на локално равнище до идването на Христофор Колумб. Когато Колумб дойде на Бахамските острови, туземците му връчват подарък изсушени тютюневи листа. което едокументирано в дневника на му.

През 1619 година холандски търговски транспортен съд пусна котва в залива Чесапийк, Вирджиния, с двадесет пленени африкански туземци. Макар че има известни разногласия дали това не са били първите африкански плебеи изобщо в английските колонии или са били просто прислужници, остава фактът, че са продадени срещу волята им като служащи на тютюневи плантации. (Интересното е, че първият законен по тогавашните закони плебей в тези английски колонии е бил благосъстоятелност на един от ранните незаконни плебеи, продаден против волята му като прислужник през 1620 г.)

До края на 17 век, Джеймстаун, Вирджиния създава над 11 000 тона тютюн годишно за Европа. Тютюнът става експорт номер едно на английските колонии в Америка, от Мериленд до Джорджия. Дори Джордж Вашингтон и Томас Джеферсън са били тютюневи производители. Англия, знаейки изцяло, че нейните колонии управляват тютюневата индустрия, стартира да манипулира цените и откриха способи да таксуват тютюневите произведения с налог, с цел да си донесе още повече доходи. Затова и Американската война за самостоятелност от време на време се назовава „ Войната за тютюн “ – заради финансовото значение, което промишлеността има върху двете страни. Тютюнът има такава стойност, че даже оказва помощ за финансирането на войната, служейки като поръчителство за заема, който Бен Франклин взима от Франция, под формата на 2 000 тона тютюн от Вирджиния.

Но с повишаване на известността му от ден на ден и повече хора стартират да виждат вредите от пушенето. Например, през 1791 година, лондонският доктор Джон Хил написа за случаи, в които следи, че използването на стрит тютюн за шмъркане наподобява е довела до рак на носа.

 William Michael Harnett (American, 1848-1892). Still Life with Three Castles Tobacco, 1880

Still Life with Three Castles Tobacco, Уилям Майкъл Харнет, 1880

Въпреки това използването на тютюн продължи да нараства (както и потреблението на африкански плебеи като работници) заради изобретяването на пурите и цигарите. Преди 20-те години на 19 век тютюнът най-често се дъвче, пуши в лула или се шмърка. Никой не е напълно сигурен тъкмо по кое време и къде е била основана пурата, само че най-вероятно това е станало, тъй като навитите и пъхнати в тръба тютюневи листа са доста по-лесни за превозване, в сравнение с в насипно положение.

До 1830 година Англия внася над 110 тона пури годишно. Съединените щати следват образеца и до 50-те години на 19 век стават най-големите консуматори на пури. Както и през днешния ден, тогава също кубинските пури се считат за първокласни. В резултат, доста производители на пури основават магазини в Тампа, Флорида, покрай кубинската граница, а Тампа става известна като „ Градът на пурите “.

 2008-07-24 Statue of James Buchanan Duke

Джеймс Бюканън Дюк

През 1880 година, се бележи мощен прогрес в промишлеността, тъй като Джеймс Бюканън Дюк трансформира метода, по който се употребява тютюн. Бък Дюк е наследник на притежател на тютюнева компания и когато татко му се пенсионира, оставя компанията на Бък и брат му Бен. Бък, с цел да разграничи работата си от тази на брат си, стартира да се специализира в пазара на тютюн на ръчно свитите цигари. По това време те не са били изключително известни, само че все пак той отваря фабрика в Дърам, Северна Каролина, и продава тези по-малки, по-преносими и дискретни цигари на богатите.

Малко предистория. През 1875 година, мъж на име Джеймс А. Бонсак основава машина, която свива цигари. Машината му е способна да създаде невероятните 120 000 цигари за един ден. Тя е унищожена при пожар, само че Бонсак съумява да я възвръща и получава патент за нея през септември 1880 година.

Точно такава машина търси Бък Дюк. Той прави договорка с Бонсак, съгласно която, в случай че Дюк получи сериозна отстъпка от лизинга, той обещави по този начин, че машината (и патента) на да костват милиони. Точно това и се случва. Заедно те вършат толкоз доста цигари, че за известно време предлагането е по-голямо от търсенето. Дюк обаче се оказва цар на рекламата и влага днешния еквивалент на 25 милиона $ за спонсориране на надпревари, разпределяне на безвъзмездни артикули и стартиране на реклами във вестници. Това сработва и макар, че цигарите са били доста нишов артикул преди две десетилетия, през 1900 година са продадени над четири милиарда бройки, като Бък Дюк създава към 20% от тях.

Пушенето и тютюнът не престават да са известни и през първата половина на 20 век. По това време лекарите се разделят на два лагера – едните споделят, че тютюнът не крие риск за здравето, а други, че е рисков. Няколко страни при започване на 1900 година имат съществени ограничавания върху продажбите и разпространяването на тютюн. Тъй като фирмите за цигари се разрастваха и парите стават огромни, тези ограничавания отпадат с напредването на века. През 1950 година, доктор Ернст Л. Уайндър разгласява революционен отчет в списанието на Американската здравна асоциация, който показва, че пушенето предизвиква ракови тумори при мишки. А останалото, както се споделя, е история.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР