Кой ще оглави обществената Българска национална телевизия (БНТ)? Този въпрос,

...
Кой ще оглави обществената Българска национална телевизия (БНТ)? Този въпрос,
Коментари Харесай

Може ли БНТ да скара коалицията

Кой ще оглави публичната Българска национална телевизия (БНТ)?

Този въпрос, въпреки официално да не би трябвало да стои към момента на дневен ред, в действителност е. Не би трябвало, тъй като мандатът на настоящия общоприет шеф Емил Кошлуков изтича през юли, само че в действителност е, тъй като ръководещото болшинство и по-специално " ИТН " (ИТН), оповестиха курс към предварителната промяна на Кошлуков, отправяйки към него тежки обвинявания. А посред всичко това стои и фактът, че скоро изтичат мандатите на трима от членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ), който е и органът по избора на управлението на публичната телевизия.

На пръв взор всичко наподобява обикновено. Парламентът излъчва двама нови души за състава на Съвет за електронни медии, президентът издава декрет за третия и възобновеният 5-членен състав на медийния регулатор избира новия общоприет шеф. Под повърхността обаче има напрежение в обединението. И то е подбудено от опасенията, че Има Такъв Народ може да опита да " овладее " Българска национална телевизия, научи Клуб Z от депутати от ръководещото болшинство.

Както е известно, Кошлуков, както и политиката на медията бяха към този момент обект на полемика в медийната комисия. Повод станаха коментираните и преди (с особена заостреност от служебния министър на културата Велислав Минеков, б.а.) предавания онлайн на конференции на ГЕРБ и на някогашния министър председател Бойко Борисов. Коментирано в комисията бе и дава отговор ли Кошлуков на условията за поста - поради остарялата история със стажа му в тв " Алфа ". Поставена под подозрение бе и дипломата му от университета в Санта Барбара. И по този начин ръководителят на комисията Тошко Йорданов разгласи: ще се проучат дипломите и стажът на Кошлуков и в случай че се открият нарушавания, то той ще бъде предварително отхвърлен. В резултат, парламентарната комисия изиска от Съвет за електронни медии цялата документи по избора.

От Има Такъв Народ са решили да се заемат и с рекламите в публичната медия, като даже се обмисляло дали да не бъдат напълно отстранени (нещо, обсъждано и преди, което се поддържа и от Българска национална телевизия, и от частните медии, само че в случай че този доход бъде обезщетен с бюджета на малкия екран, б.а.), както и дали Комисията за защита на конкуренцията да не направи инспекция. Брожения имало и във връзка с бюджета на медията - дали не бил раздут и дали не трябвало да бъде понижен до момента в който Кошлуков е отпред.

С други думи - има неодобрение по отношение на генералния шеф измежду ръководещите и очебийно - Има Такъв Народ.

В същото време на 27 април изтичат мандатите на председателката на Съвет за електронни медии Бетина Жотева и на София Владимирова и Розита Еленова. Така президентът би трябвало да издаде декрет за своята една квота, а Народното събрание да избере останалите две нови попълнения в състава на регулатора.

Пак през април, най-късно на 5 май, Съвет за електронни медии би трябвало да отвори процедурата по желание на нов общоприет шеф, защото мандатът на настоящия изтича на 5 юли, а цялата процедура по подаване на документи, премахване на нередности, чуване на претендентите и прочие, трае два месеца.

Така излиза, че в случай че президентът и Народното събрание съумеят в период да възобновят част от състава на медийния регулатор, то по този начин сменения Съвет за електронни медии ще избере и новия общоприет шеф. Оттам идват и главните терзания на съдружните сътрудници - допустимо ли е " ИТН " да изиска свои членове в регулатора, които след това да изберат " собствен " човек за общоприет шеф.

В левицата към този момент се води подобен диалог и оттова са безапелационни, че ще изискат своя съдружна " квота " при избора на двамата членове, които ще излъчи Народното събрание. За собствен човек ще упорстват и от " Демократична България ". От " Продължаваме промяната " към момента не са обсъждали тематиката, както и тази с промените в Закона за радиото и малкия екран, като това разискване предстояло в околните дни.

За квотата на президента пък се спряга някогашният представител на служебните държавни управления на Румен Радев - Антон Кутев.

Иначе, в парламентарните коридори към този момент се спрягат и кандидатури на " ИТН " за общоприет шеф - на сценариста и някогашен народен представител (който бе определен и в 47-ото Народно заседание, само че в следствие се отхвърли от мястото си) Филип Станев, както и на прясно назначения за консултант в медийната комисия - някогашен кадър на Българска национална телевизия Иван Гарелов.

Очаква се претенденти да са още веднъж Сашо Диков и Сашо Йовков.

Що се отнася до самия Кошлуков, пред Клуб Z той разяснява единствено:

" Двата показатяля - фенове и отношението на сътрудниците ми в Българска национална телевизия, ще дефинират решението ми ".

От " ИТН " отхвърлиха коментар.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР