Кой ще е първият? Това не е най-важният въпрос. По-важният

...
Кой ще е първият? Това не е най-важният въпрос. По-важният
Коментари Харесай

Андрей Райчев с голяма бомба за бъдещото правителство на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБС 


Кой ще е първият? Това не е най-важният въпрос. По-важният въпрос е, победи ли ГЕРБ или не? Отговорът е да. На предишните избори ГЕРБ беше първа, само че сбора сред Демократична България и Политическа партия правеше повече от ГЕРБ, а в този момент не е. Тоест ГЕРБ е направила крачка напред, до момента в който ПП-ДБ - крачка обратно.

Това разяснява в ефира на Нова тв социологът Андрей Райчев.


Те още не са го осъзнали, а когато го осъзнаят, те ще би трябвало съществено да се замислят за политиката си. И точно това е ключът към държавното управление, добави той.

След това Райчев продължи:

" Те бяха с огромна кошница. Мислеха, че ще бият с 4-5 на 100. Ако е тази обстановка, която те си фантазираха, за тях няма ужасно да има още едни избори. Както е при Възраждане. Обаче те стопираха да порастват. И вижте каква обстановка ще осъзнаят на следващия ден. Първо, не растем. Второ, с кого можем да се съюзим.

Те постоянно са упорствали на едно и също - статуквото против нас. След техния съюз кое не е статуквото - всички останали. Те са към този момент партиите срещу статуквото. С ГЕРБ, Движение за права и свободи, Възраждане не може. Остава Слави Трифонов, с който са в огромен скандал ".

" Първо няма да стане по-хубаво за нас, второ, няма с кого. И като осъзнаят тези неща, те ще би трябвало да вършат коалиция. Ще би трябвало да търсят излаз в границите на този парламент ", безапелационен бе социологът.

По думите му, ПП-ДБ като осъзнаят, че няма да има победа, те за пръв път ще се замислят по какъв начин да ръководят.

" Досега единствено ГЕРБ мислеше за формула, а те чакаха изборите. Тоест, там ще протече нов развой и този развой ще бъде на осмисляне, че те би трябвало да предложат нещо.

Трето, не се вижда онази перспективна мощ, която да им помогне, да се причисли към тях ", добави Райчев.

" Със сигурност сме в нова обстановка. Политическа партия и Демократична България бяха хората, които по-агресивно приказваха за някаква формула, уверени в своята победа. Очевидно те е съумяха да задействат своята външна страна. Данните демонстрират, че ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ би трябвало да се схванат. Но не с изискванията преди вота - едните вършат кабинет, а другите единствено поддържат.

Тази скица е чисто на практика сложна за осъществяване. Възраждане пораства. Очакванията, че хартията ще върне гласоподавателите на Българска социалистическа партия. И четвърто другата изненада е Слави Трифонов ", сподели на собствен ред Евелина Славкова, социолог от " Трент ".

ПП-ДБ няма да се откажат от държавно управление, счита Райчев.

" Защо? Първо, там цъка часовников механизъм, бомба. Най-силна индикация за нея даде Иван Костов. Той сподели, че гласоподава за тях за финален път, в случай че дефицитът е над 3%. Това не е просто Костов. Това е компликацията на една дясна партия да бъде в коалиция с една ляво дясна партия. До по кое време ще са дружно. До локалните избори. До тогава хоризонта е сигурен, по-късно ще има бракоразвод ", сподели той.

" Вероятността те да изтласкат ГЕРБ да се съюзят с " комунистите " и " турците " е нула. ГЕРБ е на крачка от легитимацията. На тях не властта им е значима, а да станат една от партиите. Те имат потребност единствено от едно нещо - да дадат или да получат поддръжка по някакъв въпрос.

ГЕРБ ще бъдат доста пластични. Ще се предложи формулата на Христо Иванов - държавно управление от специалисти, не политици. Второ, да създадем разискване на огромната правосъдна промяна преди държавното управление, да се постави една основа. Според мен по тази линия ще тръгнат ", изясни социологът.

Войната за предишното би трябвало да се приключи, акцентира Райчев.

" Зададох следния въпрос. Кога това ще стане. Критерият е следният. Ще образуват ли съдружно място, както Тройната коалиция породи когато се появи Регентния съвет на Симеон, Станишев и Доган, където решаваха главните въпроси. Въпросът е дали ще има такова място, където ще се чистят несъгласия. Не е изключено да се интегрира в него и Движение за права и свободи. Ако съумеят да основат подобен орган, в който да не си приказват за кюлчета и милиарди за газ, този разговор изключва каквито и да е съглашения ", разясни специалистът.

По думите му, изключено е Има Такъв Народ да се съюзи с ГЕРБ.

Ако Борисов се съгласи на формула с Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, съперниците му незабавно би трябвало да му подарят един термометър, това е харакири, счита Райчев. Той добави, че на Борисов би му било задоволително той да поддържа някаква форма на ръководство.

По-рано в ефира на Нова тв Райчев съобщи, че ИТН (ИТН) са на инфарктната обстановка от предишните избори.

" Ще чакаме може би формалните данни на Централната изборна комисия (ЦИК). Това обаче тотално може да промени картинката, тъй като става въпрос за 10 депутати “, съобщи социологът.

Според него ни чака дежавю – всички ще се карат доста и ще вървим на избори юни или юли.

„ Шансовете са в това, че Христо Иванов съумя да се отдели от Политическа партия в предизборната акция. Борисов нападаше Политическа партия, само че не говореше неприятно за Демократична България. Това прави мощно усещане. Това не е инцидентно. Идеята му е да ги разрушава на Борисов, ясно е “, добави Райчев

„ За ГЕРБ е доста мъчно да накара своите да поддържат партия, което е арестувала водача. Борисов може да каже – не поддържам Политическа партия, а Демократична България. Кой обаче би бил министър председател, не се споделя “, съобщи той и добави, че Борисов може да употребява точно тази частица.

Според него Христо Иванов си играе също доста добре картите.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР