Кой казва, че алъш-веришът с Одрин е секнал? Нищо подобно!

...
Кой казва, че алъш-веришът с Одрин е секнал? Нищо подобно!
Коментари Харесай

Нашенци пак се втурнаха към Одрин на пазар

Кой споделя, че алъш-веришът с Одрин е секнал? Нищо сходно! Българите отново се понесоха, с цел да набират дарове и всичко за коледната софра.

Сега на мода са юрганите - олекотени, розови, сини. Вървят по 30 лв.. И дамите безусловно ги разграбват. " Задръстихте пътеката в рейса. Моля ви, подреждайте ги тези юргани, не може да се минава! ", съвсем се скара екскурзоводката на пловдивската група.

Препълненият рейс потегли в тъмни зори от града на тепетата и завари на границата 15 автобуса и няколко колони коли. Имаше и румънски. Два часа лиши чакането. Точно в 9,30 часа ги стовари на първата спирка от шопинга - мола. Нетърпеливите пасажери се втурнаха сходно на десант към комерсиалния център. " Нямаме доста време, 2 часа ви даваме, с цел да можем да обиколим и другите пазари ", предизвести екскурзоводката.

Лирата е 0,06 лева и покупките още веднъж излизат доста преференциално, пресметнаха две приятелки. Тяхната цел беше да се пременят за коледните купони, които предприятието им е провело. И си бяха набелязали авансово какво да търсят.



В това време тълпата плъзна по магазините. " Гледай, гледай! Зимни якета по 60 лв.. Блузи - по 20-30 лева ", взираха се в етикетите те.

" Не бързай, занапред ще вървим на Синия пазар. Там е още по-евтино ", предизвести едната. След като огледаха облеклата, взеха решение да влязат в хранителния магазин долу. Там към този момент се виеха опашки пред касите от нашенци. Разменяха се карти. Тези, които имаха, услужваха на други, пресягайки се през опашката. Повечето излизаха с перилни препарати. Голям пакет излиза към 13 лв.. " Ухае свежо и пере хубаво ", увещаваха се дамите. Други акцентираха на храните. Килограм масло излиза към 14 лв..

Още по-голямо раздвижване настана на Синия пазар, който минава за най-голямата атракция. Сега е в ремонт, само че е изместен на близко място. Още от тротоара търговците подхващат прииждащите клиенти. За 10 лв. се снабдяваш с 4 препарата за разчистване.

Между сергиите едвам се разминаваш. Не усещаш по какъв начин в ръцете се оказваш с по няколко найлонови торби. " Виж, доматите са под 2 лв. ", рече едната другарка. И си купи 3 кг. Зарзаватът е два пъти по-евтин, в сравнение с у нас. А нашите търговци го внасят отсам ", разясниха пловдивчанки.

На сергия видяха, че се оферират пътни чатни за по 5 лв. и бързо се доставиха, с цел да напъхат в тях торбичките с покупки.



Пред отрупани сергии с " маркови " спортни екипи се заформиха тълпи. Горнища и долнища вървяха по 20 лв.. Бельото също примамваше - три броя боксерки костват 10 лв..

" Ето от кое място ще си купим чанти за купона! ", блеснаха очите на двете приятелки и се насочиха към сергията с дамски аксесоари. Набързо се подредиха, като за всяка заплатиха по 20 лв.. Те бяха лачени и с фльонги по тях.

" Сякаш се усещам преродена, като виждам това обилие. Стоката е подредена като за галерия ", цъкаха с езици нашенки.

Стълпотворение имаше пред сергиите с завеси и юргани. Там към този момент настана лудо пазаруване. " Взех розов за дъщерята и в синя разцветка за сина ", хвалеше се пловдивчанка. Масово купуваха по два юргана. " Леки и меки са, а по какъв начин топлят единствено ", обади се друга.

" Хайде на идната спирка - отиваме на борсата ", подкани екскурзоводката. Точно преди автобусът да потегли, пътничка изрева: " Няма ми портфейла! ". Всички започнаха да го търсят. Жената пребледня. Посъветваха я да отиде да го потърси на последната сергия, където е пазарувала. Тя се изстреля като торпедо. Оказа се, че е там и продавачите й го пазят. Камък й падна от сърцето, щом си го взе и преброи наличните си пари. Тя почерпи целия рейс с бонбони за признателност. " Какви почтени турци! ", възхищаваха се пасажерите.

На борсата настана същинска еуфория. На място разточваха кори за баница. Пакет от 5 броя вървяха по 5 лв.. Обменяха се нормалните предписания и се разказваше, че са незаменими. Обичайно купуваха по 3-4 пакета. " Тиквеникът и баницата за Коледа са обезпечени ", радваше се стопанка.

Тенекия със зехтин от 3 литра се продаваше за 20 лв.. Евтиния огромна, не можеха да се нарадват пловдивчанки. И сграбчиха по една с мазна течност. " Купих си цяло печено пиле за 5 лв. и два топли хляба за левче. Сега, като се прибера, на следващия ден няма да сготвям ", удовлетворена бе друга.

Последният тур беше в центъра. Мнозина хукнаха към аптеките, само че пред тях се виеха опашки. Аспирин, нурофен се купуваха на кг. " Лекарствата им са по-евтини и доста по-пречистени от нашите ", убеждаваха се едни други, до момента в който им пристигна редът. Аптекарите приказваха български.

След целодневно препускане по пазари и тържища, рейсът потегли към България. Този път водачът не устоя: " Ама подредете ги тези покупки някак! Не може по този начин да са на пътеката! ", направи забележка той.

На границата завариха нормалните колони. Изведнъж - що да видят! Нашенци си купили ударни принадлежности и до момента в който чакат в задръстването, пееха и думкаха пред автомобила си. Едни им ръкопляскаха, други мърмореха, че им надуват главите.

" Вали, не вали, тази събота тръгваме отново към Одрин ", занапред се зарича Николина Владимирова от Пловдив.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР