Кой как ваксинира в Европа? Колко бърза е България в

...
Кой как ваксинира в Европа? Колко бърза е България в
Коментари Харесай

Колко бързо имунизира България? Едно сравнение с другите в Европа:

Кой по какъв начин имунизира в Европа? Колко бърза е България спрямо другите? И за какво тя, Сърбия и Турция заложиха на по-различна тактика - първо да се ваксинират политици, а не възрастните хора?

Експертите в Европа са единомислещи: единственият излаз от кошмара, наименуван Ковид-19, е да се имунизират допустимо най-вече хора против ковид. До момента в Европа са позволени три ваксини и множеството страни бързат да защитят популацията си. Резултатите от имунизационните акции обаче много се разграничават. Кои страни реализират максимален прогрес и кои изостават? Сайтът на Евронюз разгласява няколко сравнителни диаграми, които регистрират разнообразни индикатори.

Данните са извлечени от публични държавни източници на съответните страни, както и от известия в медиите. От Евронюз прецизират, че в Европа не се събират централизирани цифрови данни за хода на имунизациите, а и не всички страни разгласяват своите цифри. Поради това в някои от случаите данните може да съдържат известна неправилност, защото обособените страни броят по друг метод употребяваните дози ваксина.

Колко % са напълно имунизирани?

Коя страна е ваксинирала най-голяма част от популацията си? Под този въпрос се има поради следното: какъв % от популацията е ваксинирано към този момент и с втората доза? Англия води да вземем за пример по общия брой на употребяваните дози, само че тактиката на страната е да имунизира първоначално оптимален брой хора с първата доза и да удължи колкото се може повече интервала сред нея и втората доза. Това изяснява и обстоятелството, че други страни в Европа към този момент са ваксинирали по-голям % от популацията си с две дози, в сравнение с Англия.

По този индикатор България е измежду последните в класацията - едвам 0,5% от популацията на страната са напълно имунизирани. Водещи в тази ранглиста са Сърбия със 7%, Португалия с 5,2% и Малта също с 5,2%. Англия регистрира 1,1%. А за Русия, Швейцария и Нидерландия няма публични данни по този въпрос.

Какъв брой ваксини са употребявани дотук?

Ако насочим взор към общия брой изплозвани дози за първа и втора имунизация, незабавно се откроява различен отличник - Англия. Тя първа стартира да имунизира още на 2 декември 2020 и в това отношение има доста положителни резултати - данните сочат, че там са сложени към този момент близо 20 милиона дози. А какво демонстрират данните към 1 март за другите страни? Втора в тази ранглиста е Турция с близо 8,3 милиона дози, а трета е Германия с 5,91 дози. Следват Франция, Италия, Русия и други

България е 26-та с 204 439 употребявани дози. Важно е да се регистрира в тази връзка и това, че България е почнала да имунизира три седмици след Англия - на 27 декември, както сториха и други 19 европейски страни. А това значи, че България в действителност би трябвало да е много по-напред в класацията. Най-рано с имунизациите е почнала Русия - още на 5 декември. А най-късно Турция - едвам на 14 януари.

Кои групи са били имунизирани с приоритет?

Интересни са данните от друга ранглиста, която съдържа отговор на въпроса кои са били предпочитано имунизирани в съответните страни.

В множеството европейски страни като предпочитани са били избрани най-възрастните хора - измежду тях са Германия, Дания, Франция, Швеция, Норвегия, Испания, Англия, Австрия, Белгия, Швейцария и други

В друга група страни, измежду които са Румъния, Словакия, Полша, Нидерландия, Литва, Латвия, Унгария, Естония, с приоритет бе ваксиниран медицинският личен състав.

" В Турция, Сърбия, Чехия и България избраха друга тактика ", четем в Евронюз. " Там взеха решение да имунизират първо политици, което очевидно имаше за цел да разсее страховете на скептичното към имунизациите население. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР