Кой е спасителят на българските евреи? Аз мисля, че това

...
Кой е спасителят на българските евреи? Аз мисля, че това
Коментари Харесай

Отбелязваме 80 години от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война

Кой е спасителят на българските евреи? Аз мисля, че това е българското сърце, сподели Меди Кешалес, свидетел на събитията

Участието на българската страна в спасяването на евреи от цяла Европа посредством издаването на визи е доста значим миг, който приказва за политиката и позицията на хората, които са управлявали България в оня сериозен миг. Това сподели пред медии в София издателят и секретар на Клуба на приятелите българи и евреи (КПБЕ) Петко Колев, съобщи Българска телеграфна агенция.

Пресконференцията бе взаимна сред КПБЕ и Българо-еврейския теоретичен институт (БЕНИ).

„ Предлагаме да използваме едно по-широко определение, по-широко от спасяването на българските евреи. Ние желаеме да приказваме за спасяването на евреи от българите. Има основна разлика, тъй като желаем да преглеждаме и ориста на тези хора, които бяха избавени с помощта на българската страна и общност от Европа. Досега този въпрос беше подценяван и към момента от някои среди този въпрос се подценява “, разяснява той.

Колев прочете писмо на БЕНИ и КПБЕ, адресирано до президента Румен Радев и министъра на външните работи Николай Милков. В документа се показва, че би трябвало да бъде защитавана историческата истина за спасението на българските евреи.

„ Ние на 10 март и на 23 март, когато в действителност депортацията е анулирана, ние някак към този момент не честваме “, сподели Петко Колев. Той добави, че тези дати потъват разпри, обвинявания, в търсене и отказване на вини.

„ Кой е спасителят на българските евреи? Аз мисля, че това е българското сърце. Тогава е управлявал цар Борис. Без негово позволение, считам, че нищо не би могло да се случи в тази страна, тъй като е било монархия и предложенията на Министерски съвет, допускам, че е трябвало да бъдат одобрявани от монарха, с цел да бъдат приведени в деяние. Считам, че неговата плоча е мястото, на което би трябвало да сложим цветето на нашата признателност “, разяснява Меди Кешалес по време на конференцията.

Според доцент Йончев, въпросът за евреите не може да бъде обсъждан изолирано от всички процеси, които текат в навечерието на Втората международна война и нейното започване.

В събитието взе участие още Елик Маринчевски, който разяснява, че не би трябвало да бъдат забравяни и няколко негативни обстоятелства в историята на България, като приемането на Закона за отбрана на нацията.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР