Кой е най-добрият нов сериал на 2015 г.? Не, не

...
Кой е най-добрият нов сериал на 2015 г.? Не, не
Коментари Харесай

Дръзки - новият стандарт

Кой е най-хубавият нов сериал на 2015 година? Не, не е " Уейуърд Пайнс " на Шаямалан, хакерският " Mr. Robot ", пародията на латинска сапунена опера " Непорочната Джейн ", която прекатурва жанра с хастара на открито, правосъдният " Как да ни се размине за ликвидиране " или даже  " На ръба "  (убийствено смешна политичека ирония, даже злобна гротеска). Мнооого пред тях е  " Show Me A Hero ", преведен дървеняшки " Дръзки " (разбира се, на HBO), написан от Дейвид Саймън (мирно, " Отдел " Убийства " и изключително явлението " Наркомрежа " ) и режисиран от Пол Хагис (90-арското украшение " Семейно право ", с " Оскар " за шедьовъра  " Сблъсъци " )!

Още първият епизод задава стандарти – Йонкърс, Ню Йорк (200 000 жители), краят на 80-те. Градът е в рецесия, назряват расови и обществени безредици – федералният арбитър Ленърд Санд (Боб Балабан) е задължил кметството да построи 200 нови общински жилища (както и учебни заведения за тях) в... богат бял регион и по този начин да спре със сегрегацията! Белите не желаят в чистите си, скъпи и подредени квартали небогати и безработни чернокожи ( " в случай че имат пари и си купят къща, са добре пристигнали " ). Кметът шести мандат (12 години) Анджело Мартинели (Джеймс Белуши), рутиниран, спокоен, диалогичен, разумен и свестен републиканец, се съгласява да извърши правосъдното решение насилствено и гласоподава да не се апелира. Това му коства поста и той губи против основния воин – 28-годишния(!) демократ Ник Уасиско (Оскар Айзък, който все по-упорито си пробива път към Висшата лига), почтен, упорит и въодушевен млад мечтател, хвърлен в конкуренцията като пушечно месо от партийния си началник (Майкъл Костроф, Ливи от " Наркомрежа " ) без никакви изгледи за триумф!Подпомогнат от добродушния си и лоялен брат Майкъл (Джони Салатин), екзотичната и възбуждаща мъжкото въображение секретарка Ней Ноу (Карла Кеведо), бъдеща негова брачна половинка, и рационалната, веща и хубава общинска съветничка Вини Рестияно (Уинона Райдър), яхнал протестния избор (и то единствено тъй като е дал своя вот за безнадеждно и скъпо обжалване в проблема със жилищата), той изненадващо и за самия себе си се оказва кмет, виновен и отговорен, тъй като е употребявал честността и достолепието на Мартинели, с цел да го катурне, знаейки доста добре, че ще би трябвало да построи жилищата и да се съобрази с решението! А ще се наложи и да се изправи против крайнодесния " ястреб ", популист и демагог Хенри Спалоун (Алфред Молина) и несменяемия градски архитект Оскар Нюман (Питър Ригерт), устойчиво окопал се експерт със лично мнение и персонални проекти, без да се окаже двуличен опортюнист и службогонец и да излъже големите (фалшиви и нереалистични) упования на бялата и богата част от града...

Политика и морал, обществено неравноправие и подбудените от него спорове, правдивост за всички и тъждество пред закона, приемливост и непоносимост, общото и частното, персоналното, дребното, човешкото... Идеалната амалгама за вълнуващо и стойностно произведение, още от " Наркомрежа ". Да забележим, всеки понеделник съм пред екрана (за жал сериите са единствено шест). Не пропускайте и вие!

Повече от Боян Атанасов можете да откриете в личния му блог, публикации от който публикуваме с неговото единодушие.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР