Кой да води делегацията за юбелейната среща на НАТО в

...
Кой да води делегацията за юбелейната среща на НАТО в
Коментари Харесай

Все пак президентът отива на срещата на НАТО в Лондон

Кой да води делегацията за юбелейната среща на НАТО в Лондон? Във вторник трябваше да е Борисов, в четвъртък - Радев.  На 29 октомври държавната пресслужба разгласи изненадващо, че министър председателят " ще взе участие в срещата на върха сред държавните и държавни ръководители на страните - членки от НАТО,  на 3 и 4 декември 2019 година в Лондон, както и че в  " английската столица водачите на 29-те страни от алианса ще отбележат 70 години от основаването на НАТО ".

В четвъртък се появи нова версия на държавното управление, и то под рубриката " Техническо известие ". В него написа, че " след диалог сред министър-председателя Бойко Борисов и президента Румен Радев бе решено президентът да съставлява България на срещата на върха сред държавните и държавни ръководители на страните - членки от НАТО ". Във въпросното известие пресцентърът съветва медиите за всички останали въпроси да се обръщат към чиновниците от прессекретариата на президента. 

" Сега " незабавно попита президентството какво тъкмо е наложило промяната. От там споделиха, че по традиция на тези срещи на върха върви президентът. На въпрос за какво тогава в понеделник бе обявено, че не Радев, а Борисов ще бъде на въпросната среща, от президентството отвърнаха: " И ние нямаме отговор на този въпрос ". От там прецизираха, че промяната е била контрактувана в телефонен диалог сред президент и премиер в четвъртък, а не в персонална среща.

Когато в понеделник се появи версията, че Борисов ще води делегацията, се появи обяснението, че евентуално президент и министър председател са се договорили да се редуват за такива значими конгреси. Като образец бе посочено, че предходната година в Ню Йорк за сесията на Организация на обединените нации бе Борисов, а тази година Радев и евентуално по тази причина министър председателят ще бъде в Лондон. Още тогава обаче се чуха гласове, че на тези срещи на НАТО постоянно върви държавен глава и три дни по-късно се оказа, че явно президентът е сложил без заобикалки въпроса и Борисов се е съгласил.

Появи се и непотвърдена версия, че министър председателят е отстъпил, тъй като се възнамерява негово посещаване във Вашингтон при Доналд Тръмп в средата на ноември. Покупката на Ф-16 и изгонването на съветски дипломати благоприятстват сходна аудиенция.

" Разходите за защита непрестанно ще порастват и сме задължени да търсим резултатност и успеваемост във връзка с материалния и човешкия запас и подготовката на военнослужещите ", разгласи няколко часа преди сценката президентът Румен Радев. Той направи това по време на тържественото довеждане докрай на випуск „ Княз Александър I “ – II промяна на Военна академия " Г.С. Раковски ".

Държавният глава акцентира, че " на завършващите офицери се пада достойнството и отговорността освен да одобряват и вкарат на въоръжение новите оръжейни системи на типовете въоръжени сили, за които се изразходват големи средства от държавния бюджет, само че и да осъзнават, че модернизацията на Българската войска не е еднократен акт по придобиване на нова техника, а комплициран, бездънен и изчерпателен развой на промяна ".  „ Много деликатно би трябвало да прецените по какъв начин да съчетаете всички тези нови неща с постигнатото и развивано в нашата система за защита и сигурност от генерации почтени български офицери. Разходите за защита непрестанно ще порастват и сме задължени да търсим резултатност, успеваемост и оптимално оползотворяване на всичко, с което разполагаме като веществен, човешки запас и подготовка “, натърти президентът.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР