Кой да предположи, че Дж. Р. Р. Толкин е роден

...
Кой да предположи, че Дж. Р. Р. Толкин е роден
Коментари Харесай

Интерактивна карта показва рожденото място на известните личности

Кой да допусна, че Дж. Р. Р. Толкин е роден в Южна Африка, а Киану Рийвс – в ливанската столица Бейрут? Или пък че прословутите австралийски артисти Мел Гибсън и Никол Кидман в действителност не са родени в Австралия?

Тази интерактивна сферична карта демонстрира рожденото място на стотици известни персони – от политически водачи и учени до спортисти и създатели. Тя е основана от Топи Тюканов от Mapbox и можете да я разгледате.

Топи предлага да отворите картата от своя настолен или мобилен компютър, защото по този метод ще можете да ѝ се насладите в цялостната ѝ хубост. Той изяснява, че данните са събрани от теоретичен труд, оповестен през юни в журнала Scientific Data на Nature, който включва данни за раждането и гибелта на известни персони от 3500 година прочие н.е. до 2018 година сл. н.е.

Картата демонстрира единствено по един човек на географска околност и той е определен въз основата на неговата звезда. Така да вземем за пример можем умерено да предположим, че редица популярни персони назовават Ню Йорк собствен роден дом, само че сега на това място изниква само Доналд Тръмп.

Ако кликнете на обособените имена, ще откриете къса информация за хората, както и линк към тяхната страница в Wikipedia. Картата разделя личностите на четири разнообразни категории: просвета, откривателство и просвета, водачество и спорт.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР