Ковид мерки у нас няма от два месеца, но помощите

...
Ковид мерки у нас няма от два месеца, но помощите
Коментари Харесай

Държавата все още изплаща помощи за пандемията

Ковид ограничения у нас няма от два месеца, само че помощите за пандемията не престават. От съществуващата поддръжка само тази за родителите е анулирана с края на изключителната конюнктура, само че част от ограниченията са в понижен размер, демонстрира обзор в решенията на изпълнителната власт.

 

МЕРКИ ЗА БИЗНЕСА

Въпреки че от дълго време у нас нищо не е затваряно, бизнесът продължава да има право да търси поддръжка от държавното управление за заплащане на заплатите и осигуровките на своите чиновници. Мярката 60/40 се оказа най-дълго просъществувалата помощ в пандемията. Тя е удължена до юни, като тази година разпоредбите са изменени. Право на помощ имат компаниите, които потвърдят спад на оборотите за съответния месец с най-малко 40% по отношение на средномесечните доходи за цялата 2019 година При спад от минимум 30%, страната покрива 50% от разноските за заплати и осигуровки. За март срокът за кандидатстване е 29 април.

 

МЕРКИ ЗА ЛЕКАРИТЕ

За април в здравната система ще се изплатят добавки в изменен размер, като решението към този момент е взето от надзорния съвет на НЗОК. Лекарите, магистър-фармацевтите от аптеките към лечебните заведения ще получат по 800 лева Медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински експерти ще получат 550 лева Помощник-фармацевтите в болничните аптеки ще получат също 550 лева Добавките за санитари на трудов контракт в болница ще са 120 лева

Сумите са изменени, защото от 1 април отпадна заплащането за работа в неподходящи условия, което беше в границите на 120, 360 и 600 лева за трите категории медицински чиновници - санитари, сестри и лекари. Продължава заплащането на 1000 лева за първа линия на хората, които директно работят с коронавирус пациенти, само че и тези добавки са по-малко поради по-малкото пациенти. В същото време новият бюджет с увеличените клинични пътеки би следвало да влезе в действие от май. Това и постанова решение за добавки за април.

 

МЕРКИ ЗА ДОХОДИТЕ

Пенсионерите не престават да получават по 60 лева коронавирус добавка, като тази сума е обезпечена до края на юни. Освен това тези, които не са на минимална пенсия, получават и отплата за понижена сума от пенсия и добавка по отношение на декемврийския размер. Така към този момент 21 месеца страната изплаща добавка на всички, които получават пенсии. Първоначално добавката беше 50 лева В чест на последните избори предходната година бе направена на 120 лева, като в този размер се изплаща в продължение на три месеца - октомври, ноември и декември. От януари 2022 година добавката е 60 лева.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР