Котленската библиотека почете 80-годишнината от смъртта на своя патрон –

...
Котленската библиотека почете 80-годишнината от смъртта на своя патрон –
Коментари Харесай

Разкриха специален кът на Петър Матеев в Котленската библиотека

Котленската библиотека уважи 80-годишнината от гибелта на своя патрон – Петър Матеев със специфичен ъгъл в читалнята си. В него са ситуирани книги, документи и сборници, които самият котленец подарява на локалната библиотека.



Петър Матеев е един от най-големите донори на Котел. За първи път името му като подобен се появява в архивите през 1911 година С негови средства е построена и тържествено осветена на 1 август 1937 година библиотеката-музей. Всичко, което има – документи, движимости, книги и други е дарено точно на нея и читалището, а персоналната си библиотека, завещава на Народната библиотека в София.



За своето огромно дарителство Петър Матеев е наименуван Благодетелят на Котел. Обявен е за почетен ръководител на читалище „ Съгласие-Напредък ” и за почетен жител на Котел. Днес една от улиците в града е наречена на неговото име.

Петър Матеев е един от най-известните, еродирани, родолюбиви българи. Той е държавник, публицист, помощник на доста европейски и български издания. Произхожда от остарял състоятелен котленски възрожденски жанр, а образованието си получава, както в Котел, по този начин и в протестантски лицей на о. Малта и в Робърт лицей в Цариград.

През 1869 година постъпва на работа в британската пощенска работа в Цариград. Под името Пит Матюсън, взе участие в една от най-известните археологически експедиции на доктор Джордж Смит при проучването на Месопотамия, а след кончината на Смит, Петър Матеев изготвя обстоен отчет до Британския музей, където предава всичко намерено по време на разкопките.

След Освобождението е назначен за секретар на британския дипломатически сътрудник Палгрейв и участва на всички съвещания на Първото велико национално заседание. Като сътрудник на британски, американски и български вестници, Петър Матеев среща българската и интернационалната общност с проблемите на върналата си свободата България, а в частност и с значими за Котел персони и събития.

Той е и частен секретар на ген.-губернатора на Източна Румелия княз Александър Богориди. Заема редица длъжности, до момента в който доближи до шеф на пощите и телеграфите в София. През 1887 година е претрупан с загадка задача, и под непознато име открива връзка с Фердинанд Сакскобургготски, като го уговаря да одобри предлагането да застане на българския трон. Десет години по-късно е консул в Одрин.

През 1904 година е назначен за комисар на българското ревю в Сент Луис Съединени американски щати, а в това време е претрупан да открие българско дипломатическо посланичество в Атина.

На ревюто България получава 56 медала, само че Петър Матеев е изгубил доверието на мин.-председателя Рачо Петров. Обвинен е, че е злоупотребил с доста пари и е уволнен. Разследването потвърждава, че е почтен.

По време на Балканската война взе участие в британски комитет за подкрепяне на потърпевшите и се занимава с проблемите на бежанците. Една от най-ярките характерности на Петър Матеев е неговото дарителство, което е фамилна традиция. Прадядо му х. Георги е изографисан в Зографския манастир като негов ктитор. Неговият наследник Матей става ктитор на бургаския манастир „ Св. Анастасия ”.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР