Котките са едни от най-чистите животни. Самопочистването за тях е

...
Котките са едни от най-чистите животни. Самопочистването за тях е
Коментари Харесай

Къпане на котката

Котките са едни от най-чистите животни. Самопочистването за тях е неделима част от всекидневието. Въпреки това, едно олизване не може да се съпоставя с къпането. То се постанова, в случай че котката стои в дома или когато е нацапана. Процесът изисква да се следват няколко правила.

Как се къпе котка

Преди да започнете с къпането на котката, всичко належащо за него би трябвало да ви е на разположение. Напълнете мивката – по този начин животното ще е по-спокойно, в сравнение с в случай че го поставите под течаща вода. Температурата ѝ би трябвало да е колкото тази на тялото на животното.

Винаги използвайте специфичен шампоан за котки. Всички други артикули, даже най-деликатните човешки шампоани, могат да бъдат прекомерно изсушаващи и дразнещи за кожата на животното. Добавете определения шампоан във водата авансово. Това му разрешава да проникне по-леко в сухата четина.

За да се усеща по-сигурна по време на къпането, поставете забрадка на дъното на мивката, в която котката ще се хване с нокти. Това ѝ дава основа и я прави по-спокойна.

Котката се къпе едвам 4 часа след последното ѝ хранене. Не потапяйте животното във водата с цялостен корем.

 Подсушаване на котка

Повечето котки ненавиждат водата. Те изпитват безумен смут, изключително при първата баня. За да я предразположите, отнасяйте се нежно и деликатно. След като постепенно я положите в мивката, започнете къпането на котката от опашката. Това ѝ дава в допълнение време до момента в който свикне. Цялата космена завивка се намокря последователно до врата. Главата се мие настрана.

Повечето котки не обичат пръскащия душ. За изплакването и прибавянето на вода, използвайте чаша. Ако въпреки всичко употребявате душа, то го дръжте оптимално близо до тялото на животното.

Изплакването на котката от шампоана би трябвало да се повтаря толкоз пъти, колкото е нужно. Трябва да сте сигурни, че целият шампоан е отмит. Дори тогава, изплакнете още един път. Ако по козината ѝ остане шампоан, той може да аргументи възпаления, да изсуши кожата, или да попадне в устата ѝ.

За да не остане котката с отрицателно усещане от къпането, то от самото начало ѝ предлагайте лакомства. Така, тя ще се научи да свързва банята с нещо хубаво, и идващия път ще е по-склонна да се подложи на него.

Веднага откакто извадите котката от водата, я подсушете с хавлия. Мократа четина бързо ще понижи телесната температура на животното и е значимо да не настине.

Добре е да употребявате няколко кърпи, усърдно изтриване и четкане до изсъхване. При дългокосместите котки може да заложите и на сешоар, след което следва и усърдно разресване.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР