Котките по природа спят много, като прекарват по-голямата част от

...
Котките по природа спят много, като прекарват по-голямата част от
Коментари Харесай

Защо котките спят толкова много? Ветеринар отговаря

Котките по природа спят доста, като прекарват по-голямата част от деня в неактивно положение. Кога нарасналият сън е обезпокоителен признак и по кое време е просто специфичност на домашния любим? Михаил Алшинецки, ветеринарен доктор, споделя.

Колко часа спят котките?

Котките са нощни животни, заради което от време на време на притежателя може да му се коства, че домашният му любим въобще не се разсънва. Това обаче не е по този начин - просто мъркащите котки стартират деня, когато хората си лягат. Обикновено котките имат стандартизирани два пика на съня. Единият се пада рано заран, преди изгрев слънце. Другият е вечер, преди залез слънце.

Най-много спят котенцата и по-възрастните котки, които нямат сила за продължителна интензивност. Бебетата могат да спят до 23 часа в денонощието, като се разсънват единствено за хранене. По-възрастните котки към този момент нямат сила да се движат толкоз доста, ресурсите им са мощно изчерпани, по тази причина се нуждаят от доста повече време за отмора, което ги кара да спят повече от 20 часа.

Една стара котка спи приблизително към 14-16 часа. Въпреки че, в случай че тя си почива по-дълго от нормалното, това не значи безусловно, че домашният любим е болен. Сънливостта може да бъде породена от по-безобидни аргументи.

Защо котките спят доста?

Съществуват доста аргументи, заради които котките спят толкоз дълго:

1. Физическа интензивност. Котките не са измежду издръжливите животни. В природата те разчитат на една бърза маневра, след която би трябвало да си починат. Ето за какво даже и у дома котката ще желае да легне и да поспи след добра игра.

2. Засищане. Гладната котка би трябвало да се движи доста, с цел да откри плячка. Но в топлата и уютна къща не е належащо да търси храна, а добре нахранената котка може да си разреши да поспи още няколко часа. Освен това храносмилането лишава доста сила, която котката възвръща по време на сън.

3. Околната среда към котката. Колкото по-сигурно се усеща домашният любим - толкоз повече може да си разреши да си почива. Котките също по този начин са много подвластни от температурата на въздуха. В жегата те се движат доста по-малко и спят доста, с цел да не им стане още по-горещо, а в студа, в противен случай, спят по-малко, с цел да се стоплят.

4. Порода. Произходът на обещано животно също може да бъде значим при определянето на нормите за сън. Някои породи, като английска, шотландска, девон рекс, персийска, спят много, а други (ориенталска, абисинска и др.), в противен случай, са доста дейни и спят доста по-малко.

Защо котката спи повече?

Ако котката е почнала да спи повече, това не всеки път е причина за безпокойствие. Трябва да обърнете внимание на настоящия режим на котката и на изискванията, в които тя се отглежда. Увеличената дълготрайност на съня може да се дължи на няколко аргументи, не всички от които са рискови за здравето на котката.

1. Прехранване. Ако котката получава прекалено много храна, тя се нуждае от повече време, с цел да я усвои. За да направи това, тя ще спи повече. Прехранването е доста нездравословно за животното и заплашва със затлъстяване.

2. Скука. В изискванията на жилището или къщата котката води спокоен и ленив живот. Тя няма с какво да се занимава сама, по тази причина ще прекарва доста време в сън. Този проблем може елементарно да бъде решен посредством обогатяване на средата: монтирайте отвесни лавици, изберете и организирайте игри за независима игра и така нататък

3. Скорошни болести. Всяко заболяване лишава доста сила. Котка, която не се усеща добре, ще си почива повече.

4. Силна отмалялост. Ако котката е имала неочакван прилив на интензивност, като да вземем за пример да бъде изведена на открито на разходка, ще ѝ е належащо повече време, с цел да се възвърне.

5. Прилагане на седативни средства или със седативен резултат (директен или непряк ефект). Седативните средства усилват сънливостта, тъй че не е изненадващо, в случай че котката спи от самото начало и се разсънва единствено за ястие и пиянство. Сънят ѝ ще се върне към естественото, когато спре лекарството.

Кога би трябвало да се притеснявате?

Продължителността на съня при животните се усилва с възрастта, само че в случай че видите, че котката е неактивна, напълнява и има нараснал вкус или, в противен случай, яде малко, отслабва и спи повече, пие повече от нормалното - това е причина да се свържете с доктор.

Това са сигурни признаци на заболяване и е добре да се разбере естеството на заболяването, защото котките са доста потайни животни, поучава actualno.com. Симптомите, забележими за хората, демонстрират, че животното е било болно, най-вероятно от повече от един ден.

Моделът на сън на котката се разграничава от този на кучето и другите домашни любимци. И това може да накара притежателя да се усъмни. Увеличената дълготрайност на съня може да бъде породена както от безобидни фактори, по този начин и от по-сериозни такива. Вниманието към ритъма на живот на домашния любим ви разрешава да реагирате в точния момент и доста да подобрите цялостното качество на живот на животното.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР