Котката Чаузи е една от най-скъпите породи котки в света.

...
Котката Чаузи е една от най-скъпите породи котки в света.
Коментари Харесай

Котка Чаузи

Котката Чаузи е една от най-скъпите породи котки в света. Тя е основана в резултат на кръстосване на диво животно с питомно и заради тази причина Котката Чаузи се счита за извънредно аристократична и красива котка, желана от хора с положителни финансови благоприятни условия.

История на Котка Чаузи

Котката Чаузи е плод на кръстосването на дива тръстикова котка с домашна. Тръстиковите котки от древността са живели наоколо до хората, защото това им е осигурявало сигурен източник на храна поради гризачите, които се възползват от човешкото наличие. Често се е случвало котките да се заселват и в напуснатите човешки домове. Живеейки покрай хората, тръстиковите котки постоянно се кръстосвали с домашните. Хибридите от тези кръстоски се срещали на огромни територии в Близкия Изток, чак до Югоизточна Азия.

Въпреки това никой не се е интересувал съществено от тях в продължение на дълъг интервал от време. В началото на 70-те години на ХХ век американците почнали да демонстрират интерес към тези котки. Селекционерите почнали да кръстосват дивите тръстикови котки с котки от разнообразни породи. В резултат на дълголетен труд се появила котката Чаузи, наречена по този начин по името на предците си – тръстиковите котки. Породата е публично приета през 2003 година. При развъждането на котки от породата Чаузи се позволява кръстосване единствено с Абисински котки и с Американски късокосмести.

Стандарт на Котка Чаузи

Тялото на Котка Чаузи е едро, мъжките представители на породата доближават до 10 кг, срещат се екземпляри и до 15 кг. Главата на Чаузи е с дребен размер, мощно изразени скули и се скосява към брадичката. Тялото на котките от тази порода е мощно и издължено, с добре развита мускулатура и едра костна система. Ушите на Котка Чаузи са изправени и от време на време имат пискюлчета на връхчетата си. Очите на Котка Чаузи са с форма на бадеми, а цветът им е златист или зелен. Котка Чаузи е със мощно развити крака и дебели лапи. Дължината на опашката е много сериозна - тя постоянно е дълга съвсем колкото тялото на Котка Чаузи.

Козината на Чаузи е плътна и гъста, а цветът ѝ е черен, сребрист и таби. Козината на Котка Чаузи е тикирана, в случай че е таби или сребриста - с друго оцветяване на върховете на косъмчетата.

Грижи за Котка Чаузи

Перфектният вид за Котка Чаузи е да живее в къща с огромен двор, с цел да може да тича на воля и да се катери по дървета. Поради дивия генезис на Котка Чаузи и изцяло допустимо тя да избяга, в случай че подгони гризач или друга дребна животинка. Котка Чаузи би трябвало да бъде разресвана два пъти седмично. Добре е Котка Чаузи да има доста играчки, с които да се забавлява, до момента в който стопанинът ѝ отсъства от вкъщи. Котка Чаузи ще е щастлива, в случай че най-малко един път седмично я разхождате със специфичен нагръдник. Не се предлага къпането на Котка Чаузи повече от един път годишно, в случай че се постанова да се в профил прекомерно съществено замърсяване от козината ѝ.

Обучение на Котка Чаузи

 Чаузи Снимка: Cat Breed Selector

Котка Чаузи е доста мъдро създание и елементарно може да бъде научена освен да позволява да ѝ се поставя нагръдник за разходки, само че също по този начин да извършва разнообразни по трудност команди. Обучението на Котка Чаузи е допустимо единствено в случай че стопанинът ѝ е извънредно толерантен, защото дивият ѝ манталитет може да провокира известни компликации в процеса на учене на команди. Срещу котешко лакомство и добра дума Котка Чаузи е постоянно подготвена да взе участие в процеса на образование.

Хранене на Котка Чаузи

Котките от тази порода постоянно имат проблеми с храносмилането. По тази причина не се предлага да бъдат хранени с храни със наличие на житни култури, защото те провокират тези проблеми. Освен това представителите на породата са склонни да преяждат и се предлага стопаните да съблюдават нужните здравословни количества котешка храна, която да дават на любимците си, с цел да се радват на крепко и интензивно животно.

Можете да храните Котка Чаузи с висококачествени храни за котки - гранулирани или консервирани, без житни култури, или с качествени натурални артикули. Не се предлага да храните Котка Чаузи с овнешко и свинско месо, както и с техните субпродукти, със сурова риба, мазни и пикантни храни, както и с прекомерно горещи и прекомерно студени храни. Препоръчва се да се добавя менюто на Котка Чаузи с нужните за здравето ѝ витамини и минерали.

Заболявания на Котка Чаузи

Котка Чаузи може да има проблеми със стомаха, а също по този начин и с очите и сърдечно-съдовата система. Котка Чаузи може да има разнообразни проблеми с козината и кожата, по тази причина е значимо да се следи положението им, с цел да се предотвратят по-сериозни инфекции. Котка Чаузи може да прояви котешки алергии, свързани с храна, по тази причина е добре стопаните ѝ да внимават, с какво я хранят, с цел да не се стигне до алергични реакции.

Любопитни обстоятелства за Котка Чаузи

Котка Чаузи е много скъпа - цената на малко котенце от тази порода доближава до 10 000 $. Развъждането на Котка Чаузи е трудоемка задача, защото с изключение на котета, които подхождат на стандарта, се раждат и елементарни котенца, които не наподобяват въобще на Чаузи. Не всички мъжки екземпляри могат да се възпроизвеждат и заради тези аргументи породата е в листата на редките.

Чаузи е извънредно общителна котка, тя обкръжава стопаните си с деликатност и внимание. Котка Чаузи е добър другар на дребните деца и няма да ги нарани в никакъв случай, даже хлапетата да прекаляват по време на игрите.

Дивите инстинкти на Котка Чаузи я карат да преодолява трудности и желаните ѝ места са високи шкафове и лавици. Независимо от дивия си генезис Котка Чаузи има удивително добър темперамент. Тя е извънредно любвеобилна, общителна и нежна.

Недостатъци на Котка Чаузи

Котка Чаузи обича да се катери нависоко и това може да докара до вреди за жилището на стопанина ѝ. Препоръчва се да осигурите ъгъл за игра на Котка Чаузи, в който да има катерушка и доста аксесоари. Котка Чаузи елементарно се научава да отваря шкафове и това може да не се хареса на стопаните ѝ. Котка Чаузи желае непрекъснато да е компактно до стопанина си, когато той си е у дома и това може да се стори досадно от време на време.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР