Котешките тении са често срещана грижа за собствениците на котки,

...
Котешките тении са често срещана грижа за собствениците на котки,
Коментари Харесай

Котешка тения - симптоми при хората

Котешките тении са постоянно срещана грижа за притежателите на котки, само че тяхното влияние може да се разпростре и отвън нашите котешки другари.

Тези паразити, известни научно като Dipylidium caninum, от време на време могат да намерят път към човешки гостоприемници, което води до положение, известно като дипилидиаза.

В тази публикация ще разгледаме признаците на опаразитяване с котешка тения при хората и ще предоставим решения за тяхната предварителна защита и лекуване.

Разбиране на предаването на котешка тения

Котешките тении засягат най-вече котките и техният витален цикъл включва композиция от междинни гостоприемници, като бълхи, и дефинитивни гостоприемници, които са котките. Хората могат по нехайство да станат междинни гостоприемници, в случай че инцидентно обхванат инфектирани бълхи, постоянно посредством непосредствен контакт с котки или нечиста среда.

Симптоми от котешка тения при хората

 Котешка тения - признаци при хората

Инвазиите с котешка тения при хора, въпреки и относително редки, могат да доведат до забележими признаци. Някои постоянно срещани признаци включват:

Чревен дискомфорт

Заразените човеци могат да изпитат лека коремна болежка, дискомфорт и отичане на корема. Тези признаци нормално се предизвикват от наличието на тения в храносмилателната система.

Сърбеж и раздразнение

Ако се обхванат инфектирани бълхи, ларвите на тенията могат да се излюпят и да си проправят път към червата. Тази миграция може да аргументи сърбеж към ануса или в други елементи на тялото, защото ларвите се движат през кожата.

Видими сегменти от червеи

Един от най-отчетливите признаци на заразяване с котешка тения е съществуването на дребни, бели, сходни на ориз сегменти в изпражненията или покрай ануса. Тези сегменти съдържат яйца на тения и са ясна индикация за продължаващо заразяване.

Гадене и храносмилателни разстройства

 Котешка тения

Някои хора могат да получат леко гадене, диария или промени в апетита заради съществуването на тения в стомашно-чревния тракт.

Профилактика и лекуване на котешка тения

За да предотвратите заразяването с котешка тения при хората, от решаващо значение е да поддържате положителни хигиенични практики и да се грижите за вашите домашни любимци. Редовното обезпаразитяване на котките и поддържането им чисти от бълхи е от значително значение. Допълнително:

- Измийте ръцете: След като сте боравили с котки или сте почистили техните кутии за боклуци, измийте ръцете си усърдно, с цел да сведете до най-малко риска от инцидентно усвояване на яйца на тения.

- Борба с бълхи: Пазете котките и дома си от бълхи, като употребявате уместно лекуване срещу бълхи. Това понижава възможностите за предаване на тения на хората.

Медицинска консултация при котешка тения

Ако подозирате заразяване с котешка тения у себе си или в член на фамилията, консултирайте се със здравен експерт за вярна диагноза и лекуване. Лекарствата могат дейно да отстранен паразитите от тялото.

Въпреки че заразяването с котешка тения при хората не е постоянно срещано събитие, познаването на признаците и използването на превантивни ограничения е от решаващо значение за благосъстоянието както на домашните любимци, по този начин и на хората.

Чрез поддържане на положителни хигиенични практики и навреме справяне с всички признаци на заразяване, можете да помогнете за обезпечаването на по-здравословна среда за всички членове на вашето домакинство.

Вижте още:

- Какво би трябвало да знаем за кучешката тения;

- Смъртоносните растения за кучето и котката в дома

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР