Котешки стълби, рафтове и други игрушки, катерушки и дизайни, ориентирани

...
Котешки стълби, рафтове и други игрушки, катерушки и дизайни, ориентирани
Коментари Харесай

Котешки стълби – един прекрасен орнамент за (почти) всяка сграда

Котешки стълби, лавици и други игрушки, катерушки и дизайни, насочени към котките, са постоянно срещани в домашни условия, само че тук-там като Берн, Швейцария, те доближават и до публичната среда, като се сливат с архитектурата, с цел да основат инфраструктура за тези любимци.

Естествено, разпространяването и инсталирането на тези малко комплицирани творения отразява страхопочитание към котките, само че също по този начин изисква равнище на единодушие и присъединяване от общността. За да се построи един мост до прозорец на четвърти етаж, човек би трябвало да има единодушията на най-малко трима съседи.

Снимка: Brigitte Schuster

Строго видяно, думата „ стълби “ в действителност е прекомерно опростяване на това, което са създали в Берн – има рампи, стъпала, даже най-различни спираловидни стълбища. Някои са независимо, а други са свързани между тях. Някои са прикрепени, друго окачени за постройките. Като се вгледаме особено в тази доста характерна типология, можем да забележим многообразие от материали и дизайн. Някои от тези структури са построени по предопределение, до момента в който други са просто преправени первази и ръбове, и сходни детайли. Много от тях имат и други функционалности с изключение на котешките – като пощенски кутии и носещи греди.

Авторът на „ Atlas Obscura “ Кийрън Дал споделя „ няма стълби за котки в Съединените щати, където обаче доста щати имат по този начин наречените закони за каишка, които не разрешават животните да не са на каишка навън “. Някои притежатели на жилища основават „ катиони “ (вътрешни дворове особено пригодени за котки ) като компромис, до момента в който други просто оставят котките си да се скитат свободно, което значително се толерира от обществото. На други места, като Австралия, милиони диви котки са маркирани като инвазивни типове, доведени от колониалистите, които преследват други застрашени същества и нарушаващи опитите за възобновяване на популациите от животни.

Като оставим естетиката, творчеството и разногласията настрани, експертът по котешко държание Денис Търнър твърди, че котешките стълби са потребни, даже и да не са от значително значение за някои любимци. „ Котките “, отбелязва той, „ не постоянно падат на крайници. Затова в действителност високите скокове могат да доведат до съществени пострадвания. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР