Костно-мускулните увреждания са водещи сред заболяванията на работещите. Те са

...
Костно-мускулните увреждания са водещи сред заболяванията на работещите. Те са
Коментари Харесай

Костно-мускулните увреждания са водещи сред заболяванията на работещите

Костно-мускулните увреждания са водещи измежду болесттите на работещите. Те са посочени като най-сериозна причина за здравословни проблеми, свързани с работата от към 60% от всички служащи в Европейски Съюз. Тези увреждания се подреждат на второ място по размера на икономическите загуби за обществото. Това стана ясно по време на националната конференция „ Мускулно-скелетните увреждания във фокуса на предварителната защита и рехабилитацията. Здравно наблюдаване на работещите в изискванията на COVID-19 “, която се провежда от Асоциация на индустриалния капитал в България и Центъра за предварителна защита на здравето.

„ Решението на  казуса с мускулно-скелетни увреждания се усложнява от непрестанно възходящия брой на хората, работещи от вкъщи по отношение на развиването на информационните технологии и измененията в характера на труда на редица специалности. Те могат да бъдат предотвратени и следени посредством интегриран метод, учреден на общите правила на предварителна защита – възстановяване на изискванията на труд и организацията на трудовия развой, образование и осъществяване на промоционални стратегии за повишение на здравната просвета и обосноваване за здравословно държание, въвеждане на модерни форми за динамично здравно наблюдаване и други. Предотвратяването на обвързваните с работата болести, в това число на мускулно-скелетните увреждания, беше в основата на самодейността на АИКБ за основаване и поддръжка на развиването на Центъра за предварителна защита на здравето, който е един от уредниците на днешното събитие “, съобщи по време на откриването на конференцията ръководителя на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Един от сериозните отрицателни резултати, върху който беше подчертано в хода на полемиката, беше нарушаването на откритите механизми за здравно наблюдаване на работещите вследствие прелюдия режим на лимитирани контакти и ролята на службите по трудова медицина и медицинските експерти за превъзмогването му.

Експертите по трудова медицина означиха, че е най-трудно е да се стимулират хората сами да обръщат внимание на признаци на опорно-двигателния им уред. Те показаха още, че най-често проблемите стартират да се демонстрират с навършване на 40 години. Сред недоволствата с максимален дял при мускулно-скелетните увреждания са болките в гърба и кръста, следвани от тези в ръцете и рамената. За да бъдат предотвратени съществени затруднения специалистите показаха, че би трябвало всеки човек да следи признаци като болежка, оточност, нараснала сензитивност и изтръпване.

„ Вярвам, че работодателите ще стават все по-отговорни по повод здравето на чиновниците си и ще подхващат обилни ограничения за понижаване на мускулно-скелетните увреждания и това ще е тяхна съществена задача “, сподели инж. Румяна Михайлова, изпълнителен шеф на ИА „ Главна ревизия по труда “ по време на встъпителното си слово.

На конференцията, която се организира в границите на акцията на Европейската организация за здраве и сигурност „ Здравословни работни места “ 2020-2022 година, бяха разисквани още опциите за практическо приложение на процедурите за здравно наблюдаване на рисковите групи, включително на работещите със сърдечносъдови болести, в изискванията на COVID-19 и организирането на ефикасна долекарска помощ в предприятието.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР