Косовският президент Хашим Тачи заяви пред дипломати в Прищина, че

...
Косовският президент Хашим Тачи заяви пред дипломати в Прищина, че
Коментари Харесай

Тачи: Време е за голямо историческо споразумение със Сърбия

Косовският президент Хашим Тачи съобщи пред дипломати в Прищина, че е време за огромно историческо съглашение сред Белград и Прищина, съобщи Танюг.

На среща с посланиците на Съединени американски щати и страните от Европейски Съюз и ръководителите на задачите КейФОР, ОССЕ и ЕУЛЕКС Тачи сподели, че " не можем да се връщаме обратно ", защото историята на връзките сред Белград и Прищина е " трагична ", предава Българска телеграфна агенция.

" Не можем да стоим на място или в пат позиция, няма и какво да чакаме ", сподели Тачи, като добави, че отлагането на решението в връзките със Сърбия води до напрежение, дестабилизация, и огромни проблеми освен сред двете страни, само че и в целия район.

Тачи сподели, че Косово се е изморило от изоставането в процеса на вътрешна и интернационална консолидация, частично поради намесата на Сърбия в държавните работи на Косово, частично тъй като Европейски Съюз не съумя да реализира консенсус за признание на Косово, или пък тъй като мнозина са считали, че нещата в Косово и към Косово ще се решат от единствено себе си.

Президентът акцентира, че Прищина се стреми към трайно съглашение с Белград, а не към още едно краткотрайно съглашение, което ще оправи нещата единствено за няколко години напред. Според Тачи цялостното нормализиране на връзките със Сърбия значи " публично взаимно признание сред страната Сърбия и страната Косово ", което ще даде опция за участие на Косово в Организация на обединените нации, ОССЕ /Организацията за сигурност и съдействие в Европа/ и НАТО и ще му открие вероятности за участие в Европейския съюз.

По думите на Тачи, взаимното признание сред двете страни може да бъде съпроводено и от взаимно съглашение за промяна на границите посред им.

" Знам, че ще бъде доста мъчно да се реализира съглашение. То има яростни съперници и тук, в Косово, и в Сърбия. Знам, че целият този развой носи в себе си незнайни и многочислени опасности. Но за Косово няма по-голям риск от това да продължи да бъде в тази пат позиция като страна ", съобщи косовският президент.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР