Косовският премиер Албин Курти отговори на изказвания на албанския премиер

...
Косовският премиер Албин Курти отговори на изказвания на албанския премиер
Коментари Харесай

Премиерът на Косово иска съвместни патрули на полицията и КейФОР по границата със Сърбия

Косовският министър председател Албин Курти отговори на изявления на албанския министър председател Еди Рама, че мироопазващите сили на НАТО (КейФОР) би трябвало да поемат надзор над Северно Косово, като съобщи, че има потребност от взаимни патрули на КейФОР и косовската полиция по границата със Сърбия, заяви „ Клан Косова “.

Курти е направил тези изказвания в изявление за босненската медия „ Истрага “, което следва да бъде оповестено в неделя, отбелязва медията.

„ Нивото на евроатлантическата представителност в разговора (между Косово и Сърбия) би трябвало бързо да се вдигне (…), в противоположен случай, дружно със запаса от всички договорености, забавянето на тази стъпка може да донесе и ресурс от жертви. За да предотврати този (възможен) спор по всевъзможен метод, КейФОР би трябвало да поемат контрола над Северно Косово. Не съм чул Сърбия да е срещу. Тук няма значение кой го изисква, обстановката го изисква. Ако това беше направено по-рано, това (събитията от 24 септември при село Банска) нямаше да се случи. Малко късно съгласно мен, само че по-добре малко късно, в сравнение с прекомерно късно ", сподели на конференция в Тирана през вчерашния ден албанският министър председател, представен от Евронюз Албания.

По-рано същият апел беше насочен и от сръбския президент Александър Вучич.

„ По отношение на предлагането на албанския министър председател Еди Рама КейФОР да поеме контрола над Северно Косово: Имаме потребност от взаимни патрули на нашата (косовската) полиция и КейФОР по границата сред Косово и Сърбия. (…) Навсякъде в Косово първа реагира нашата полиция, по-късно (мисията на Европейски Съюз за господство на закона в Косово) ЕУЛЕКС, а по-късно КейФОР. И не мисля, че тази формула би трябвало да се трансформира ”, съобщи Курти за „ Истрага “, представен от „ Клан Косова “.

Един косовски служител на реда и трима въоръжени мъже бяха убити при престрелката в неделя сред сръбски въоръжени лица и косовската полиция покрай северното косовско село Банска. Осем души бяха задържани в началото, само че четирима от тях бяха освободени от ареста по-късно поради липса на доказателства.

Сърбия и косовските сърби не признават оповестената през 2008 г самостоятелност на Косово. Косово и Сърбия водят договаряния под егидата на Европейски Съюз за нормализиране на връзките си.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР