Косово затвори най-големия си граничен пункт в сряда, след като

...
Косово затвори най-големия си граничен пункт в сряда, след като
Коментари Харесай

Косово затвори главен граничен пункт след блокада в Сърбия

Косово затвори най-големия си граничен пункт в сряда, откакто протестиращи го блокираха от сръбска страна, с цел да поддържат своя етнически жанр в Косово в отхвърли да признае независимостта на страната, оповестява.

След като други два пункта на сръбската граница бяха затворени заради сходни митинги от косовска страна от 10 декември, единствено три входни пункта сред двете страни остават отворени.

Последният митинг пристигна часове, откакто Сърбия разгласи, че е сложила армията си в най-висока степен на бойна подготвеност след седмици на ескалиране на напрежението сред Белград и Прищина.

Сърбите в Сърбия използваха камион и трактори във вторник, с цел да основат последната пътна обсада покрай Граничен контролно-пропусквателен пункт Мердаре на източната граница на Косово, оповестяват белградските медии. Препятствието пречи на хиляди косовари, които работят другаде в Европа, да се върнат вкъщи за почивка.

Около 50 000 сърби, живеещи в етнически разграничено Северно Косово, отхвърлят да признаят държавното управление в Прищина или статута на Косово като страна, обособена от Сърбия. Те имат поддръжката на доста сърби в Сърбия и нейното държавно управление.

Ситуацията в Косово и Метохия внезапно ескалира на 6 декември, когато специфични елементи на непризната групировка, съпроводени от патрули на задачата на Европейския съюз в Косово, започнаха да завладяват пространствата на изборните комисии в Северно Косово и Метохия. Сръбското население се провежда непринудено и отблъсква косоварите, които минават през река Ибър. Около 350 служители на реда от Косово навлязоха на 8 декември в обитаемата със сърби северна част на самостоятелната сръбска провинция с бронирани транспортни средства и блокираха Северна Митровица. На 10 декември косовската полиция в Митровица арестува Деян Пантич, някогашен сръбски служител на реда. В отговор сръбското население блокира с барикади пътищата в няколко обитаеми места.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР