Косово се съгласи да даде под наем 300 затворнически килии

...
Косово се съгласи да даде под наем 300 затворнически килии
Коментари Харесай

Дания ще настанява затворници под наем

Косово се съгласи да даде чартърен 300 затворнически килии на Дания, с цел да помогне на скандинавската страна, чиито затвори са пренаселени, оповестява Би Би Си ().

Дания ще заплаща годишен наем от 15 млн. евро за първичен интервал от 5 години

и също по този начин ще подкрепи финансирането на зелената сила в балканската страна.

Наетите килии са предопределени за настаняване на наказани нарушители от страни отвън Европейски Съюз, които би трябвало да бъдат депортирани от Дания след присъдата им. Датските закони ще важат за всички пандизчии в наетите килии.

Косово има сред 700 и 800 неизползвани места в пандизите .

Двете държавни управления подписаха „ политическа декларация “ в понеделник, която ще бъде в действие за първичен интервал от пет години, се споделя в взаимно изказване.
 Затворът в Гниляне, Косово
Косово би трябвало да получи общо 210 милиона евро през идващите 10 години за наемане на пандиза в Гниляне, на към 50 километра от столицата Прищина, от 2023 година Датските министри трябваше да посетят пандиза във вторник.

„ Споразумението ще сътвори пространство в нашите затвори и ще облекчи натиска върху чиновниците в нашите затвори, като в това време изпраща явен сигнал към жителите на трети страни, наказани на депортация:

„ Вашето бъдеще не е в Дания и затова вие не би трябвало да излежавате присъдата си тук “ ,

сподели в изказване датският министър на правораздаването Ник Хеккеруп.

Този ход на датското държавно управление беше обект на рецензии от страна на деятели и в двете страни, които настояват, че Дания не би трябвало да изпраща наказани чужденци в други страни или надалеч от фамилиите им.

„ Направихме каквото можахме, с цел да подсигуряваме, че това ще бъде в границите на разпоредбите. Ще важат същите правила, които важат в пандизите в Дания “, сподели министърът. „ Депортираните пандизчии към момента могат да одобряват гости, макар че това, несъмнено, ще бъде мъчно “, призна той.

Изпратените в Косово няма да са високорискови пандизчии ,

сподели косовският министър на правораздаването Албулена Хаджиу. Всеки, който е наказан за тероризъм или е с нелечимо заболяване, няма да бъде изпращан в Косово.

Споразумението ще би трябвало да бъде утвърдено в косовския парламент с болшинство от две трети.

Идеята за експорт на пандизчии не е нова в Европа, като Норвегия и Белгия преди са наемали затворнически килии в Холандия.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР