Косово пристъпва към изграждане на своя редовна армия с предвиденото

...
Косово пристъпва към изграждане на своя редовна армия с предвиденото
Коментари Харесай

Косово пристъпва днес към изграждане на своя редовна армия

Косово пристъпва към създаване на своя постоянна войска с плануваното през днешния ден гласоподаване в Народното събрание на проектозакон за преобразяване на наброяващите четири хиляди души Косовски сили за сигурност в по-голяма лековъоръжена войска, осведоми Асошиейтед прес.

Новата войска на Косово ще има годишен бюджет от 98 милиона евро, 5000 бойци, въоръжени с леко пехотно оръжие, и 3000 резервисти. Косовски публични представители обявиха, че тя ще дава отговор за реакцията при рецесии и интервенции за гражданска отбрана - това, което актуалните паравоенни сили всъщност вършат.

Сърбия, която не признава независимостта на Косово, съобщи, че главната цел на плануваната войска ще бъде да завземе и прочисти етнически северната част на Косово, в която доминира сръбското население. Официални представители в Прищина отхвърлят това.

Резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации от 1999 година дефинира, че Косово е под управлението на Временната административна задача на Организация на обединените нации в Косово, а сигурността се обезпечава от водените от НАТО миротворци. НАТО и Съединени американски щати помогнаха за образованието на актуалните Косовски сили за сигурност. Съединени американски щати поддържат сформирането на нова войска посредством нескончаем развой, който да обезпечи мултиетническо присъединяване и който би трябвало да стартира с смяна на конституцията на страната, която не загатва за войска. Това обаче ще изисква поддръжката на етническите сръбски депутати, които изрично се опълчват на този ход.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че проектът на Косово за войска е "ненавременен, опонира на препоръките на редица натовски съдружници и може да има отрицателни отблясъци върху вероятностите на Косово " за присъединение към Алианса и към Европейски Съюз.

Сръбският президент Александър Вучич окачестви решението на Прищина като "провокация " и съобщи, че то вреди на стабилността на балканския район. Предупреждавайки предходната седмица за евентуална военна интервенция, сръбският министър председател Ана Бърнабич съобщи, че се надява, че "няма да ни се наложи в никакъв случай да използваме армията си ", само че това е "в момента една от опциите на масата ".

Сърбия има доста по-силна войска, към 30 000 професионални бойци, спрямо петте хиляди на новата косовска войска. Неотдавна Русия оборудва Сърбия с изтребители и танкове, само че бомбардировките от 1999 година опустошиха военната мощност на страната, която остава незначителна спрямо тази на НАТО.

Облечен с военно яке, президентът на Косово Хашим Тачи посети през вчерашния ден казарми покрай Прищина, с цел да увери всички общности в Косово и изключително сръбската, че бъдещата войска на Косово ще продължи да им служи без каквито и да било етнически разлики.

Командващият Косовските сили за сигурност генерал-лейтенант Рахман Рама посочи, че никой не би трябвало да се опасява от новата войска на Косово. "Нашата съществена цел е да създадем сили, които ще бъдат мултиетнически, всеобхватни и които ще служат на всички жители без разлика ", съобщи Рама пред Асошиейтед прес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР