Космическият телескоп Джеймс Уеб улови нови детайли от галактиката Фантом

...
Космическият телескоп Джеймс Уеб улови нови детайли от галактиката Фантом
Коментари Харесай

Телескопът Джеймс Уеб показа сърцето на галактиката Фантом


Космическият телескоп " Джеймс Уеб " улови нови елементи от галактиката Фантом в изображение, разкриващо спиралната ѝ форма.

Снимките са оповестени от Европейската галактическа организация (EКA) и НАСА. Изстрелян в космоса в края на 2021 година и работещ от юли, " Джеймс Уеб " сподели впечатляващи изображения на Юпитер, мъглявини и други далечни галактики, като даде на учените за разбор благосъстояние от невиждани до момента данни.

Снимката на галактиката Фантом M74 демонстрира нейното синьо ядро и спиралната ѝ форма, следени от инструмента MIRI (Mid-Infrared Instrument), учещ междинния инфрачервен набор. Той е резултат от съдействие сред европейските и американските учени.

" Острият взор на " Джеймс Уеб " разкри фини влакна от газ и прахуляк в светещите спирални ръкави ", означават от ЕКА на уеб страницата си. Посочено е също, че тази вселена към този момент е следена от галактически телескоп " Хъбъл ", изстрелян през 1990 година и към момента в употреба.

Европейската организация, която е сътрудник на НАСА по плана за " Джеймс Уеб ", отбелязва, че " липса на газ " разрешава по-ясно да се видят звездите в центъра на галактиката, ситуирана на към 32 милиона светлинни години от Земята, в съзвездието Риби.

Събраните данни " ще разрешат на астрономите да разпознават регионите в галактиката, където се образуват звездите, да измерят тъкмо масата и възрастта на звездните купове и да схванат по-добре същността на дребните прашинки, които се носят в " междузвездното пространство ".



Космическият телескоп " Джеймс Уеб ", чиято стойност е 10 милиарда щатски $, организира своите наблюдения на 1,5 милиона километра от Земята.

Миналата седмица той за първи път откри съществуването на въглероден двуокис в атмосферата на екзопланета, напомня Франс прес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР