Космическият апарат на НАСА СТЕРЕО-А засне как опашката на зелената

...
Космическият апарат на НАСА СТЕРЕО-А засне как опашката на зелената
Коментари Харесай

НАСА засне как кометата Нишимура остава без опашка

Космическият уред на НАСА СТЕРЕО-А снима по какъв начин опашката на зелената комета Нишимура изчезва, малко откакто оцелява от прекосяването край Слънцето, заяви уеб сайтът Спейс.

Опашката на кометата е отнесена от солидна вълна от плазма, освободена от Слънцето. Неочакваният конфликт е уловен от камерата на сондата СТЕРЕО-А (Solar Terrestrial Relations Observatory). Изхвърлената от Слънцето коронална маса обгръща опашката, преди да я откъсне изцяло, изяснява Карл Батамс , астрофизик от Морския проучвателен институт на Съединени американски щати.

Ефектът е краткотраен и " изцяло безвреден " за кометата. Опашката й ще се възвърне с откъсването на прахуляк и газ от нея. 

Няколко дни по-рано Нишимура също остава без опашка, когато я застигат други две изригвания на коронална маса. Въпреки че непрестанно е бомбардирана от Слънцето,  кометата остава на първичната си траектория. 

Кометата Нишимура, известна още като C/2023 P1, беше видяна за първи път да се движи бързо към Слънцето на 12 август от японския астроном фен Хидео Нишимура. Стръмната й траектория в началото подсказваше, че тя може да е междузвезден обект, сходно на Оумуамуа или комета 2I/Борисов, който ще напусне Слънчевата система, откакто се завърти към Слънцето. Последващите наблюдения обаче демонстрираха, че кометата произлиза от Облака на Оорт оттатък орбитата на Нептун и има мощно елиптична орбита, която я вкарва във вътрешната Слънчева система почти на всеки 430 години.

На 12 октомври кометата Нишимура мина най-близо до Земята - на 125 млн. км или към 500 пъти колкото дистанцията сред Земята и Луната. В дните преди този момент тя се виждаше ясно на хоризонта преди изгрев и малко след залез. На някои от направените фотоси излъчваше зелено зарево. До Слънцето кометата се приближи оптимално на 17 септември - на 33 милиона километра. Такива близки срещи могат да унищожат кометите, само че малко по-късно астрономи откриха, че Нишимура е оживяла. На 22 септември Слънцето изхвърли голяма вълна от плазма, застигнала кометата.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg