Космическите телескопи Хъбъл“ и Джеймс Уеб“ направиха нови снимки на

...
Космическите телескопи Хъбъл“ и Джеймс Уеб“ направиха нови снимки на
Коментари Харесай

Нова снимка на „Джеймс Уеб“ показва скритите структури на спиралната галактика IC 5332

Космическите телескопи „ Хъбъл “ и „ Джеймс Уеб “ направиха нови фотоси на спиралната вселена IC 5332. Единият ни демонстрира нейните красиви спирални ръкави, до момента в който другият - структурите под сияещия газ.

IC 5332 съставлява спирална вселена с диаметър 66 000 светлинни години. Тя се намира на цели 29 млн. светлинни години от нас. Погледната от Земята, галактиката наподобява извънредно симетрична – с ръкави, извиващи се нежно и образуващи една красива кръгова форма.

Наскоро „ Джеймс Уеб “ сподели нов кадър на IC 5332, сниман благодарение на неговия инструмент MIRI (Mid-InfraRed Instrument).

Можете да видите параленост сред фотографията на " Хъбъл " и тази на " Джеймс Уеб " тук .

MIRI е инструмент, който може да улавя междинната инфрачервена област от електромагнитния набор – тя е извънредно сложна за наблюдаване от Земята поради нашите лични топлинни излъчвания, както и поради атмосферата, която ни защищава. За благополучие, MIRI съумява да проникне извънредно дейно през облаците от прахуляк. За информация, фотографията на „ Хъбъл “ е в ултравиолетовия и забележимия набор на светлината – тук тя се разпръсква извънредно елементарно в резултат на междузвездния прахуляк (за разлика от инфрачервения спектър).

Ето за какво прашните райони на фотографията на „ Хъбъл “ са по-тъмни и се срещат сред ръкавите на галактиката. В фотографията на „ Джеймс Уеб “ пък съумяваме да надникнем през тези прашни райони и да забележим в елементи структурата изпод.

Всяка една от тези фотоси демонстрира и разнообразни звезди, защото избрани звезди сияят по-ярко в ултравиолетовия, забележимия и инфрачервения набор.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР