Косата расте средно с около 1.25 см на месец и

...
Косата расте средно с около 1.25 см на месец и
Коментари Харесай

Вижте най-добрите храни за растеж на косата

Косата пораства приблизително с към 1.25 см на месец и 15 см годишно. Колко бързо пораства обаче зависи от редица фактори, измежду които възраст, здравословно положение, гени и метод на хранене.
На възрастта и гените няма по какъв начин да повлияем, само че можем умишлено да променим това, с което се храним, и по този начин да повлияем върху положението на косата. Липсата на избрани хранителни субстанции, в това число някои витамини, протеини, желязо, биотин, цинк и незаменими мастни киселини, може да забави нейния напредък и даже да аргументи косопад. Вярно е и противоположното: пълноценното хранене оказва помощ за растежа на косата, изключително в случай че се стигне до косопад заради небалансирана диета.

Яйца
Яйцата са превъзходен източник на протеини и биотин, които подтикват растежа на косата. Приемът на задоволително протеини е значим за косата, защото космените фоликули са построени най-вече от протеини. Доказано е, че дефицитът на протеини води до загуба на коса. Биотинът е водоразтворим витамин, именуван още витамин В₇, витамин Н или коензим R. Той има значима роля за производството на протеина кератин, който построява космите, ноктите и зъбите. Яйцата са добър източник на цинк, селен и други потребни за косата хранителни субстанции. Това ги прави една от най-хубавите храни за по-здрава коса.

Плодове
Плодовете са богати на редица потребни съединения и витамини, които подтикват растежа на косата. Това включва витамин С, който има мощни антиоксидантни свойства. Антиоксидантите оказват помощ за отбрана на космените фоликули от увреждането, породено от свободните радикали. 1 чаша (144 грама) ягоди обезпечава впечатляващите 141% от дневните ви потребности от витамин С. Тялото употребява витамин С, с цел да създава колаген, който оказва помощ за подсилване на косата и заздравяванe на косъма. Витамин С, също така има значимо роля за усвояването на желязото от храната. Ниските равнища на желязо могат да причинят анемия, която е обвързвана с косопад.

Спанак
Спанакът е богат на потребни хранителни субстанции като фолиева киселина, желязо, витамин А и витамин С. Всички те подтикват растежа на косата. Витамин А оказва помощ на кожните жлези да създават себум – мастният секрет, който овлажнява скалпа и поддържа косата здрава. 1 чаша (30 грама) спанак обезпечава до 54% ​​от дневните потребности от витамин А. Спанакът е и добър растителен източник на желязо, което има значително значение за растежа на косата. Желязото разрешава на алените кръвни кафези да придвижват О2 до клетките в тялото, което подкрепя растежа и възобновяване на тъканите.

Някои типове риба
Някои типове риба с високо наличие на мазнини, като сьомга, херинга и скумрия, съдържат хранителни субстанции, които подтикват растежа на косата. Те съдържат омега-3 мастни киселини, които са свързани с растежа на косата. Мазната риба е и превъзходен източник на протеини, селен, витамин D3 и витамини от група В, които оказват помощ на косата да бъде по-силна и по-здрава.

Сладки картофи
Сладките картофи са богати на бета-каротин. Тялото ни трансформира това съединяване във витамин А, който е значим за положителното здраве на косата. Средноголям сладостен картоф (около 114 грама) съдържа задоволително бета-каротин, с цел да обезпечи четири пъти дневните потребности от витамин А. Витамин А взе участие в производството на себум, подтиква растежа и сгъстяването на косата, като в същото време предотвратява регресията на космени фоликули.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР