Косата и ноктите са атрибути, които в днешния свят оказват

...
Косата и ноктите са атрибути, които в днешния свят оказват
Коментари Харесай

9-те най-добри витамини за растеж на косата

Косата и ноктите са атрибути, които в днешния свят оказват доста въздействие върху физическата прелест. Пищната прическа и маникюрът към този момент са знак за статус, както и доказателство, че се грижим за себе си. За страдание от ден на ден хора се борят с казуса с изтъняването на косата и косопада, по тази причина е значимо да приемате витамини за напредък на косата.

Причините за неприятното положение на косата могат да бъдат доста – неправилна грижа, диета или болести. Освен заболяванията, положението на скалпа ни се въздейства главно от дефекти. Липсата на витамини и микроелементи, нужни за вярното действие на организма, води до изтъняване на косата и цепещи се нокти.

Какво е косата?

За да разберете аргументите за загубата на коса, първо би трябвало да сте наясно какво в действителност съставлява косата. Подобно на ноктите, тя е безчувствена част на епидермиса, който преди е имал защитна и терморегулираща функционалност. В хода на еволюцията окосмяването по тялото е доста понижено и първичната му функционалност е мощно лимитирана.

Днес космите по тялото, изключително при дамите, се смятат за непривлекателни, а козметичната промишленост изобретява нови способи за битка с тях. От друга страна, косата на главата притегля доста внимание, което я прави определящ фактор за привлекателността, което от своя страна провокира все по-голям напън и стрес. Това от своя страна ускорява процесите, виновни за оплешивяването.

Косата пораства от фоликула в кожата. Подхранва се от мрежа от кръвоносни съдове. Има и мускул на косата, който взе участие в процеса на терморегулация и се задейства при стресови обстановки.

Витамини за напредък на косата

Все повече хора си задават въпроса: какво да одобряват за растежа на косата? Витамините са измежду факторите от огромно значение по този въпрос.

1. Витамин D

Това е съединяване, което работи като хормон в тяло, влияейки на редица процеси – от поддържане на имунната система, през възстановяване на здравето на костите, до стимулиране на растежа на нови кафези. Неговите дефекти нарушават редица промени, в това число тези, свързани с производството на нова коса. Освен това връзката с имунната система значи, че незадоволителното доставяне с витамина може да бъде една от аргументите за плешивост ареата, която е автоимунно заболяване.

Смята се, че до 90% от хората страдат от дефицит на тази съставна част! При 60 % равнищата на витамин D са под 20 ng/ml, което се класифицира като тежък недостиг. Най-големият източник на витамин D3 е слънцето. Под въздействието на неговите лъчи молекулата на това съединяване се създава в кожата. Поради тази причина витаминните добавки на витамин D3 са от значително значение, изключително през есенните и зимните месеци.

2. Биотин (B7)

Най-известният витамин за косата е биотин – съединението играе голяма роля в организма заради обстоятелството, че е коензим, нужен на ензимите да извършват своите функционалности. Това е изключително правилно за ензимите, виновни за трансформацията на въглехидратите, протеините и мазнините. Учените подозират, че аргументите за несъразмерна загуба на коса с прекомерно ниско наличие на биотин в организма се крият точно в несъответствуващото разграждане на последния. Нещо повече, биотина съдържа и сяра, която е нужна за построяването на кератин – главният конструктивен детайл на косата. Благодарение на витамин Н, което е и името на това вещество, кожата става по-красива, а косата – по-силна. Ефектите от дефицита също са най-ясно забележими в тези области.

Биотин може да се откри в скотски артикули (черен дроб, яйца) и растителни артикули: моркови, спанак, домати, както и оризово и соево брашно.

3. Витамин А

Друго съединяване, чието въздействие върху положението на косата не може да бъде надценено, е витамин А. Ретинолът, както още го назовават, играе значима роля в процеса на основаване на нови кафези на кожата, в това число косата. Недостигът му предизвиква косопад и трошливост. Трябва да се помни, че както дефицитът, по този начин и остатъкът на витамини могат да ни навредят. Бета каротинът (друго име) в несъразмерни дози е отровен за тялото, причинявайки, наред с други неща, положения на хиперактивност и увреждане на черния дроб.

4. Витамин Е

Витамин Е обгръща група от органични съединения, които играят значима роля в доста процеси. От позиция на обсъжданата тук тематика, най-съществен е токоферолът, който демонстрира висока антиоксидантна успеваемост. Като пази клетките от отрицателното въздействие на свободните радикали, предотвратява тяхното увреждане и укрепва фоликулите.

4. Витамин С

Подобно на предшественика, разискван нагоре, витамин С има антиоксидантен резултат, като пази клетките от отрицателни фактори. Нещо повече, това съединяване е належащо за вярното асимилиране на желязото, което от своя страна оказва голямо въздействие върху положението на косата ни. Аскорбиновата киселина укрепва и съдовете, усъвършенства кръвоснабдяването и оксигенацията на фоликулите.

6. Витамин В12

Витамин В12 играе значима роля в организма, в това число предотвратява анемията. Дефицитът на кобаламин има редица отрицателни резултати. В резултат на незадоволителна оксигенация, косата губи своя искра, стартира да се накъсва и в резултат на това се следи косопад.

B12 може да се откри в скотски артикули (говеждо месо, риба, вътрешности, яйца и миди), както и в бобовите растения. От последните обаче той се усвоява по-малко, тъй че хората, които следват веган или вегетарианска диета, би трябвало да обезпечат този витамин благодарение на добавки.

7. Витамин В6

Пиридоксинът също е от значително значение за вярното развиване на косата. Витамин B6 подкрепя храненето на косъма и по този метод го прави здрав и резистентен на повреди.

За да се форсира растежа на косата, си коства да се обърнете към източниците на това съединяване, което би трябвало да се търси най-вече в зърнени артикули (главно елда), месо и картофи. За страдание, подлагането на продуктите на топлинна обработка води до загуба на този витамин – даже до 50%.

8. Витамин В5

Пантотеновата киселина също е доста значима. Ефектът на този витамин върху косата се основава на обстоятелството, че той подтиква производството на кератин и форсира процеса на формиране на нови кафези. Освен това, посредством контролиране на метаболизма на мастните киселини, витамин B5 предизвиква устойчивостта на косъма към увреждане.

Ако желаете да осигурите съответно доставяне с пантотенова киселина в диетата си, би трябвало да се съсредоточим върху дрожди, риба, овесени трици, ядки и артикули от скотски генезис (яйца, птиче месо, мляко и артикули от него)

9. Витамин В9

Фолиевата киселина също част от незаменимите витамини за напредък на косата. Недостигът му се отразява отрицателно на процеса на основаване на нови кафези и затова способства за закъснение на появяването на нова коса, както и за утежняване на положението й. Начинът, по който B9 се усвоява в тялото, се въздейства от съществуването на други витамини от група В, както и аскорбинова киселина.

За да осигурите задоволително количество витамин В9 във вашата диета, би трябвало да хапвате храни богати на фолиева киселина като ядете листни зеленчуци като спанак и къдраво зеле; бобови растения (нахут, боб); кръстоцветни (броколи, брюкселско зеле), както и семена и ядки. Животински артикули, като яйца и черен дроб.

Какви проучвания би трябвало да се създадат при косопад?

За да разберете какво предизвиква изтъняването, което виждате на главата си, си коства да извършите няколко теста. Най- добре е да започнете с лабораторни проучвания, с цел да ревизирате равнището на съставките, които въздействат на растежа на косата. Анализът на кръвта ще помогне да се дефинира дали имаме уместно наличие на витамините за напредък на косата, упоменати нагоре, както и минерали.

Най-важните съставки включват:

  • цинк – укрепва косата и ноктите, взе участие в трансформацията на мазнини, протеини и въглехидрати; значим е и за вярното действие на щитовидната жлеза;
  • желязо – вярното му равнище е от огромно значение за действието на целия организъм; недостиг води до трошливост на косата и податливост към падане;
  • феритин – това е протеин, който е характерен ресурс от желязо; при положение на недостиг на Fe, тялото стартира да го приема от феритин, тъй че в случай че равнището му е ниско, „ зареждането “ на косата и ноктите стопира.
  • селен – има антиоксидантни свойства, оказва помощ за предотвратяване на хидратацията на косъма и понижаване на нездравословното влияние на UV радиацията.

Следните индикатори също си коства да бъдат проучени:

  • глюкоза – изтъняването е един от признаците на хипергликемия, несъразмерната захар в кръвта има унищожителен резултат върху космените фоликули;
  • кортизол – по време на стрес се получава прекалено произвеждане на кортизол, което, за жалост, не оказва помощ при косопад;
  • TSH (тиротропин) – това е хормон, чието равнище демонстрира аномалии във действието на щитовидната жлеза; И при хипотиреоидизъм, и при хиперфункция на тази жлеза може да се появи косопад.
    Нивото на тиреотропин не изяснява всичко за положението на нашата щитовидна жлеза, тъй че също си коства да тествате FT3 и FT4. Тези хормони работят дружно, заради което е толкоз значимо да ги анализирате дружно.

Витамини за напредък на косата – резюме

Както виждате битката за буйна коса би трябвало да стартира с разбор на аргументите за всевъзможни нередности. Следващата стъпка би трябвало да бъде грижата за вашето здраве. Правилно уравновесена диета, допълнение на минусите, извършения и използване на способи за облекчение на напрежението – без това не може да разчитате на напредък на косата. Когато сте сигурни, че сте създали всичко и казусът продължава, си коства да посегнете към добавки. Витамини за напредък на косата има във всяка аптека. Трябва обаче деликатно да проверявате техния състав.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР