Корупцията е основният проблем за Кипър, сочат социологическите анкети за

...
Корупцията е основният проблем за Кипър, сочат социологическите анкети за
Коментари Харесай

Корупцията е основният проблем за Кипър, сочат социологически анкети

Корупцията е главният проблем за Кипър, сочат социологическите анкети за настроенията на гласоподавателите седмица преди идния парламентарен избор. На 30 май съвсем 558 000 гласоподаватели ще дефинират своите избранници за 56-те места в Камарата на представителите.

34% от кипърците слагат преди всичко измежду проблемите на страната корупцията и желаят да видят решения за нея от политическите партии, които се борят за места в Народното събрание. Делът на хората с тази позиция през май е с 6 процентни пункта повече в сравнение с през март.

Кипърският въпрос се подрежда на четвърто място по значимост с 15%, губейки два процентни пункта от март. Въпреки спада той ще играе основна роля и на тези избори, защото към 30% от интервюираните считат, че обстановката за неговото решение се е влошила след неофициалната петстранна среща в Женева през април.

Това демонстрират последните огромни социологически проучвания, които бяха оповестени преди парламентарните избори идната неделя. Тази нощ изтече позволеният от закона период за разгласяване на резултати от изследванията на публичното мнение.

Основните политически партии се чака да запазят сегашните си позиции. За дясноцентристката партия ДИСИ ще гласоподават най-вече – 17 - 21% от гласоподавателите, съгласно другите изследвания, а главната опозиционна партия - лявата АКЕЛ, притегля 16 - 19% от гласуващите.

Според настройките, регистрирани в социологическите анкети, е допустимо изборите да доведат до осемпартиен парламент.

60% от кипърците не са удовлетворени от предизборната борба на партиите. Според тях  акцията е отрицателна, без безапелационни послания към жителите. Само 25% от интервюираните настояват, че партиите показват решения на проблемите, които вълнуват хората. 

Програмата за имунизация и общото ръководство на коронавирусната пандемия от държавното управление също са обект на предизборни оценки.

40% от интервюираните имат „ позитивно ” отношение към реализирането на програмата за имунизация, 7% декларират, че тя се ръководи доста добре, „ негативно ” и „ доста негативно ” събират 30% от оценките.

Правителството се оправя „ доста добре ” и „ позитивно ” с преодоляването на пандемията, считат 38% от интервюираните, до момента в който 32% правят оценка работата му като „ негативна ” и „ доста негативна ”. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР