Корпорацията Боинг ще изплати 200 милиона долара за уреждане на

...
Корпорацията Боинг ще изплати 200 милиона долара за уреждане на
Коментари Харесай

Лъжа на „Боинг“ бе оценена на 200 млн. долара

Корпорацията " Боинг " ще изплати 200 милиона $ за споразумяване на исковете на вложители, подведени от нейната информация за сигурността на самолетите " 737 Max ", два от които катастрофираха и починаха 346 индивида, предаде АП, представена от Българска телеграфна агенция. Федералната Комисия по скъпи бумаги и тържища заяви, че е наложила санкции на самолетостроителната компания и нейния някогашен президент Денис Мюйленбърг за направени обществено подвеждащи изказвания за самолета и неговата система за автоматизиран надзор на полета, довела до злополуките.

Нито корпорацията, нито Мюйленбърг признават, че са направили нещо неправилно, само че са се съгласили да платят. Мюйленбърг, който бе отхвърлен от поста си през декември 2019 година, девет месеца след втората злополука, е глобен с един милион $.

От Комисията по скъпи бумаги и тържища обявиха, че компанията и нейният експрезидент са осъзнавали, че системата за надзор на полета има проблеми с сигурността, само че са подвели вложителите " в опит да оправдават името на  " Боинг ".

Миналата година корпорацията заплати 2,5 милиарда $ по друго съглашение с министерството на правораздаването на Съединени американски щати. По-голямата част от тази сума бе преведена на самолетните компании, чиито самолети " 737 Max " бяха заземени за близо две години, напомни АП.

Нов самолет " 737 Max " на индонезийската авиокомпания  " Лайън еър " падна в Яванско море през октомври 2018 година Друга машина от същия модел на " Етиопиан еърлайнс " рухна на земята край Адис Абеба през март 2019 година Установено бе, че и в двата случая системата за автоматизиран надзор на полета е насочила носа на самолета надолу заради неправилно разчитане на данните от един сензор, и водачите не са съумели да възстановят ръчния надзор върху полета.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР