Коронавирусът „уплаши“ ромите навръх тяхната Нова година. За Банго Васил

...
Коронавирусът „уплаши“ ромите навръх тяхната Нова година. За Банго Васил
Коментари Харесай

Невиждана от години гледка на Банго Васил в София СНИМКИ

Коронавирусът „ уплаши “ ромите точно на тяхната Нова година. За Банго Васил улиците на столичния квартал „ Христо Ботев “ останаха празни, написа.

Единствената опашка и то от трима души беше пред будката за банички. Студеното и влажно време в допълнение прибра жителите на махалата по къщите им, където хората несъмнено са имали трапези за празника.


СНИМКИ: "Монитор "

Банго Васил се чества три дни – от 13-и до 15-и януари.

14 януари обаче е най-важният ден, тогава от най-голямо значение е първият посетител в къщата. Смята се, че какъвто човек прекрачи пръв прага на дома, такава ще бъде и цялата Нова година.

Василица се отбелязва като начало на Новата година от доста ромски групи в България, а от няколко години и като ден на ромската просвета. Празнуването на Василица е обвързвано с легенда, че Свети Васил, покровител и бранител на ромите, възвръща моста, по който прекосявали ромите, откакто този мост бил опустошен от Дявола и по този метод ги избавил.

Вечерта на 13-и против 14-и януари се повтарят християнските ритуали на Бъдни вечер – цялото семейство се събира у дома, майката готви птица с ориз или с кисело зеле.

Докато я подготвя, мълчи. Във всяка къща се точат баници, саралии, сарми. Когато всичко е готово, поставят трапезата на пода в средата на стаята, по-младите целуват ръка на по-възрастните и желаят амнистия.

Стопанинът разчупва питката, в която има златна пара, защитавана и излъчена от татко на първородния наследник. Чак тогава сядат към трапезата.

Посред нощ идва Банго Васил, който е пътувал три дни и се е борил огромни компликации по пътя. Затова е ранен, брадясал, изтощен. Той е нормално наедрял, звучен, умел и великодушен. Има добра дума за всеки, пожелава шанс и здраве, благополучие на възрастните, а на децата раздава дарове.

Всички къщи, в които се чества Банго Василий, остават заключени до среднощ на 13 януари, с цел да не избяга шансът. Едва след настъпването на Новата година ромите стартират да посрещат посетители, като се надяват първият гостенин в дома им да е добър човек, с цел да им носи шанс.

В среднощ настъпват Васильовден и Новата година.

На Василица сутринта децата обикалят съседските къщи и сурвакат за здраве, благоденствие, шанс, изобилие. Вярва се, че от тяхната благословия и "лек крайник " зависят щастието и шансът.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР