- Коронавирусът ще продължи да мъчи здравната система дори след

...
Коментари Харесай

Как постковид реалността ще промени болниците

- Коронавирусът ще продължи да мъчи здравната система даже след края на епидемията в този й тип. - Тя би трябвало да се приготви и за лекуване на повече постковид болести, както и за нови епидемии. - Сред най-важните задания е да се подсилят инфекциозните отделения и да се проучват потребностите от експерти в районите. Експертите не са единомислещи доколко отделянето на специфични коронавирус и постковид структури в лечебните заведения са нужни.
Когато преди година и половина пандемията стартира да покорява света, той гледаше на нея като на краткотрайно събитие, което все в миналото ще отмине и животът още веднъж ще е същият. A имунизациите ускориха тези очаквания. Днес обаче от ден на ден специалисти са на мнение, че коронавирус няма да си тръгне нито скоро, нито въобще. Той ще стане ендемичен, т.е. ще бъде част от човечеството вечно, сходно на настинките. Няма да бъде отстранен, само че и няма да трансформира живота ни повече. Пътят до този миг обаче е провокационен - всички хора би трябвало да са имали към този момент допир с вируса - посредством ваксина или с преболедуване. Вторият метод е прекомерно рисков както в персонален проект, по този начин и в публичен, само че за жалост тъкмо по него върви България. След две мощни талази, наредили страната ни на първите места в света по смъртност и посред трета, страната е последна в Европейски Съюз с 21% имунизирано пълнолетно население, а неспазването на даже обикновени ограничения като носене на маска е народен спорт.

Това значи няколко неща:
- В идните месеци, а може би и по-дълго, страната ни ще остане мощно уязвима за нови разгаряния на епидемията - местни или национални, а здравната система ще продължи да е под мощен напън. Ниският интерес към имунизациите обрича мнозина на тежка първа среща с вируса. - Лошият здравен статус на популацията значи и повече от типичните затруднения след болестта - съдови, сърдечни, белодробни и така нататък Те към този момент са факт за хиляди хора, които към този момент прекараха в предходните мощни талази. Капитал - брой 37 - Масово преболедуване значи и повече случаи на така наречен дълъг коронавирус, при който пациенти развиват дълготрайни и даже хронични признаци, някои от които могат да са и тежки.
Или казано другояче - даже след няколко огромни пика дотук коронавирус ще бъде дълго време забележителна тежест за българската здравната система. Тя би трябвало да се приготви за този сюжет.
Фотограф: НАДЕЖДА ЧИПЕВА
" Инфекциозните отделения не могат да съществуват на търговски принцип, както и незабавните. Тяхното финансиране би трябвало да премине напълно към здравното министерство, с цел да сме подготвени да посрещаме първите признаци на зараза. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР