Коронавирусът може да засегне половата система при млади мъже, които

...
Коронавирусът може да засегне половата система при млади мъже, които
Коментари Харесай

Лекар от ИСУЛ: COVID-19 може да доведе до безплодие при мъжете

Коронавирусът може да засегне половата система при млади мъже, които боледуват сега или са преболедували инфекцията. Това сподели в " Тази заран " акад. проф. доктор Чавдар Славов, шеф на Клиниката по урология в ИСУЛ. Вече има и редица изявления в международните научни списания, които предизвестяват за този непряк резултат на заразяването с COVID-19.



В тестисите се съдържат огромни количества ангиотензин конвертиращ ензим 2 (АСЕ), който в действителност вирусът нападна и въз основата на това взаимоотношение човек се разболява. В резултат пациентът може да развие инфектиране на тестиса, а даже и да не го развие, нарушава се спематогенезата, а по този метод и фертилитетните благоприятни условия на един мъж, изясни акад. проф. доктор Чавдар Славов. Той посочи, че към момента не може да се каже дали тези промени са преходни, или могат да останат вечно, защото това са първи изявления за такива случаи.

Акад. Славов акцентира, че при имунизирани пациенти не се следят нарушавания в тези функционалности и няма недостатъци в сперматогенезата.

Учените вършат аналогии с вирусния паротит - така наречен заушка, която при момчета или момчета в интервал на съзряване визира тестисите и се стига до неплодородие. Смята се още, че затрудненията в мъжката полова система не зависят от това дали пациентът е прекарал леко или тежко болестта.

Тежките форми ангажират съществено дихателната система и водят до дихателна непълнота, до момента в който засягането на половите органи може да протече и по-леко, с едни нехарактерни болки в тестиса, лека температура, изяснява акад. проф. доктор Чавдар Славов. Той добави, че на фона на пандемията упованията са процентът на безплодните мъже да се усили още.

Най-силната възраст при мъжете за основаване на потомство е сред 20 и 50 години. Именно тази популация обаче беше най-засегната от " Делта " разновидността, а в този момент и от " Омикрон ", разясни акад. Славов.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР