Коронавирусът е предизвикал сериозен икономически спад на китайското стопанство през

...
Коронавирусът е предизвикал сериозен икономически спад на китайското стопанство през
Коментари Харесай

6.8% годишен спад на китайския БВП през първото тримесечие

Коронавирусът е провокирал сериозен стопански спад на китайското стопанство през първите три месеца на годината - първият от 1992-а когато стартира да се води публична тримесечна статистика. Брутният вътрешен продукт на страната е намалял с 6.8% по отношение на същия интервал на 2019-а - малко над плануваните 6.5% и след 6% годишен растеж през последните три месеца на предходната година. На тримесечна база Брутният вътрешен продукт е потопен с 9.8% от 1 януари до 31 март 2020-а по отношение на предходното тримесечие - малко под упования 9.9% спад. Китайската статистическа работа чака второто тримесечие да е доста по-добро от първото.

Големият проблем остава слабото вътрешно ползване, което е най-мощният мотор на растежа. Причината - спадът на персоналните приходи поради замрялата икономическа интензивност и потъналия в криза свят. Продажбите на дребно са потънали с 15.8%, а поправеният съгласно инфлацията приход на човек от популацията в Китай е намалял с 3.9% през първото тримесечие по отношение на същия интервал на предходната година. Финансови анализатори чакат до края на април или при започване на май държавното управление да разгласи ограничения в поддръжка на потреблението.

Най-голямото терзание на Пекин е обществената непоклатимост измежду 1.4 милиарда жители на азиатския исполин, милиони от които всяка година мигрират от селата към градовете, с цел да търсят работа. Анализатори предизвестяват, че съвсем 30 млн. работни места ще бъдат закрити през тази година поради падналото световно ползване и поетапното рестартиране на обособени икономически действия. Това е доста повече от уволнените 20 млн. души по време на финансовата рецесия от 2008-2009-а.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР